Belföld

Mélyül a szakadék a DK és Márki-Zay között, de Gyurcsány a főnök

Rothadó krumplikoalíció

Meghátrált Lupa János, a Jobbik Pest megyei nyolcas számú választókerületének elnöke, szigetszentmiklósi önkormányzati képviselő, aki korábban Jakab Péter pártelnökkel szemben a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőjét, Márki-Zay Pétert szerette volna a baloldali összefogás kormányfő-jelöltjének.

Mélyül a szakadék a DK és Márki-Zay között, de Gyurcsány a főnök
Márki-Zay Péter Gyurcsányné Dobrev Klárával
Fotó: MH

Lupa János a DunaMédia TV-ben most azt mondta: „Annyit változott a helyzet, hogy Jakabnak nagyobb lett a népszerűsége (…), abszolút jól áll.” A jobbikos politikus ugyanakkor az interjúban nem kímélte szövetségeseinek egy részét. Előbb megismételte azon állítását, miszerint ha nem úgy alakul a baloldali előválasztás kimenetele, ahogy azt szeretné, nem lép vissza a győztes számára. Kritizálta, hogy a város költségvetését úgy tárgyalták végig, hogy abban a szivárványkoalíció egy része nem vett részt.

A műsor végén pedig saját frakcióját egy krumpliszsákhoz hasonlította, amelyben ha egy szem is elkezd rohadni, „akkor csupán idő kérdése, hogy az egész zsák megy a kukába”. Lupa egyértelműen arra a DK-s Jószai Attilára gondolt, akinek az alpolgármesteri székből való menesztése – az MMM-es Nagy János indok nélkül rúgta ki helyettesét – hatalmas botrányt okozott Szigetszentmiklóson. A jobbikos képviselő szerint egyébként jogszerűen döntött Nagy, nem kell komolyan venni a kormányhivatal törvényességi felhívását.

Jószai kirúgására reagálva a múlt héten nemcsak Varju László DK-s országgyűlési képviselő látogatott el a településre, hanem Gyurcsányné Dobrev Klára kormányfőjelölt-aspiráns is, aki találkozott Jószai Teodóra képviselőjelölttel. Az események mozgatórugója egyértelműen a 2022-es választások, a DK és az MMM–Jobbik közötti ellentét lassan kibékíthetetlennek tűnik. Tovább bonyolódhat a helyzet, ha az LMP egykori elnökét, Kendernay Jánost indítja az előválasztáson, az Iszomm színében pedig bejelentkezett Dorogi Gyula exszocialista önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó írásaink