Belföld

Karácsony imázsra költene, nem védekezésre

Nyomozás folyik a buszmutyi-ügyben

Terjedelmes levélben válaszolt Karácsony Gergely főpolgármester felvetéseire Orbán Balázs, a miniszterelnökség államtitkára. Emlékeztetett, hogy a járvány harmadik hulláma miatt kellett szigorításokat elrendelni, ám a vírus nem korlátozásokkal, hanem csak a védőoltásokkal győzhető le.

Karácsony imázsra költene, nem védekezésre
Karácsony Gergely (jobbra) 2013 nyarán, egy performance-on a Városháza előtt. Nemrég megírtuk: a főpolgármester járványügyi beszerzései átláthatatlanok, szerződései titkosak
Fotó: Karacsony Gergely Facebook-old

Az államtitkár kitért többek közt arra is, hogy országszerte közel hatezer oltóhelyen folyik a vakcinák beadása, Budapesten 918 háziorvos végzi az oltásokat, mellettük 24 kórházban összesen 160, majd egy újabb körben további több mint négyszáz oltóhely állítható fel, és a fővárosban összesen több mint ezerháromszáz állami oltópontot készítettek fel.

„Ha Önökön múlna, nem lehetett volna Magyarországon elfogadni az új védelmi intézkedéseket, nem lehetett volna kiterjeszteni a bértámogatási programot, és megszűnt volna a hitelmoratórium” – jegyezte meg Orbán Balázs. Összevetette az egészségügyre fordított összegeket, amelyek a balliberális kormányzás idején 650 milliárd forinttal karcsúsodtak, míg a jobboldali kormányzás idején a kórházfejlesztési és az egészségügyi programnak köszönhetően több mint kétezermilliárd forinttal bővültek. Végezetül a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan szavait idézte: „Nem arról van szó, hogy liberális barátaink tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van.”

Bár a BKV belső vizsgálatot indított a CR-Facilities buszbérlési pályázata ügyében, éppen egy központi jelentőségű dokumentum hitelességét nem ellenőrizték, amelyről később kiderült, hogy hamis – adta hírül a Pestisrácok. A cikk szerint amikor a Volvo jelezte, hogy egy alkalmazottuk hamis szignóját használták fel a kamucég pályázatánál, a BKV feljelentést tett, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Az ügyben a Városháza által huszonötezer forintos órabérért alkalmazott Transparency International mindent rendben talált. Az átláthatóságot „ellenőrző” Soros-szervezet azt sem tartja aggályosnak, hogy Karácsony milliárdos összeget tervezett be a költségvetésbe imázsépítésre és kampányrendezvények megtartására, miközben korábban azt ígérte, magukon kezdik a spórolást.

A városarculati cég, a Budapest Brand több mint 1,3 milliárdos kerete információink szerint érintetlen, ahogy a tanácsadói díjak és a vezetői juttatások sem csorbultak, mindössze az önkormányzat alacsonyabb beosztású dolgozóin spórol a városvezetés, amely továbbra sem válaszol a pazarló gazdálkodással kapcsolatos kérdéseinkre.

Kapcsolódó írásaink