Belföld

Rombolásban jeleskedne a Momentum

A jó és a rossz zsaru szerepében is tetszeleg Fekete-Győr, egyik nap elszámoltatást, másnap társadalmi békét ígér

Fekete-Győr Andrásék kampányprogramja szinte mindenkit megsarcolna: a családokat, a munkásokat és a vállalkozókat is.

Rombolásban jeleskedne a Momentum
Párttársait, Donáth Annát és Cseh Katalint köszöntötte nemrég Fekete-Győr András nőnapon, virág és maszk nélkül
Fotó: Facebook

Elvenné a jelenlegi családtámogatási rendszer több elemét a Momentum – erről Fekete-Győr András beszélt a minap egy interjúban. A rendőrökre korábban füstgránátot is dobó pártelnök vasárnap mutatta be választási programjukat, a részletekről médiaroadshow-jában számol be.

Először kíméletlen politikai elszámoltatásról beszélt: „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik, a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz”. Ennek megvalósíthatósági aggályaira egyébként a Soros-blog egyik publicistája is rávilágított, mondván, az önkormányzati választásokat követően sem működtek a momentumosok által kezdeményezett elszámoltatási perek. Elég csak a kispesti drog- és korrupciós botrány főszereplőinek jelenlegi pozícióira gondolni.

Legutóbb pedig az ATV-ben üzent a magyar családoknak Fekete-Győr: „Lesznek olyan dolgok, amik maradhatnak, de ezt az ellenzéki pártokkal kell megbeszélni”. Bár hozzátette, egyelőre csupán „nagyobb ívű, távlati” célokat fektettek le, ám arra egyértelműen utalt, ha tehetné, megszüntetné a nagycsaládosok jelenlegi juttatásainak jó részét, így megváltozna a családi adókedvezmények rendszere, a nagycsaládok is ugyanannyi támogatást kapnának, mint akik kevesebb gyermeket nevelnek. A pártelnök arról is beszélt, ha kormányra kerülnek, megszüntetnék az otthonteremtés több jelenleg is érvényben lévő elemét, ám ezeket is egyeztetnék a Gyurcsány Ferenc-vezette baloldali koalíción belül.

A család- és otthontámogatási támogatások megkurtításán túl érdemes egy pillantást vetni a Momentum választási programjának pénzügyi hátterére. A mozgalom gazdaságpolitikusa, Ilyés Márton és közpolitikai igazgatója, Iker Áron által jegyzett dokumentum több olyan, már elkezdett, illetve még csak tervezőasztalon lévő állami projektet szüntetne be, mint például a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal fejlesztése, a Paks II. beruházás vagy a Nemzeti Atlétikai Stadion megépítése.

Fekete-Győrék pártprogramja értelemszerűen nem tér ki arra a nem éppen elhanyagolható tényre, hogy a 2010-ben meghirdetett unortodox gazdaságpolitika alappillérei voltak azok a központi fejlesztések, amelyek beindították Magyarországon a történelemben rég látott konjunktúrát, lecsökkentették a munkanélküliséget, s amelyekre most politikai alapon mondanának nemet.

Nem a gyarapodást szolgálják Fekete-Győrék azon elképzelései sem, amelyek az adókulcsok megváltoztatásaira vonatkoznak. A társasági adó 9-ről 12 százalékra emelése nem csupán a multinacionális cégeket, hanem a kis- és középvállalkozásokat is sújtaná. A más baloldali pártok által is belengetett vagyonadó pedig kifejezetten az osztályharcos logikába illik bele.

Most már csak az nem világos, miért írta tegnap azt Fekete-Győr a közösségi oldalán: „vissza kell hoznunk a normális, konstruktív politikai és közéleti vitát”.

Kapcsolódó írásaink

Leváltanák a Momentum pártfogóját

ĀÚj jobboldali erőcentrum alakul az Európai Parlamentben a Fidesz körül, a liberálisok egy része pedig attól tart, román elnökük a jelentéktelenségbe vezeti őket