Belföld

Kezdődik a baloldali előválasztási színjáték

Az Alapjogokért Központ legújabb elemzésében a rendszerváltoztatás utáni magyarországi baloldalon végbemenő előválasztási folyamatokat vizsgálja. Az elemzésből kitűnik, az előválasztás, a „casting„ nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, mely végül egyféleképpen dőlhet el: Gyurcsány Ferenc győzelmével.

Kezdődik a baloldali előválasztási színjáték
Gyurcsány akkor is nyer, ha veszít
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elemzés végigveszi a baloldali előválasztások történetét és megállapítja: a magyarországi baloldal számára mindig komoly kihívást jelentett a „megfelelő" miniszterelnök-jelölt „megtalálásának" folyamata.

Míg a kormányfőjelölt megnevezéséhez korábban a Magyar Szocialista Párt (MSZP) erőcsoportjainak megegyezése szükségeltetett, később Gyurcsány Ferenc pártütésével és baloldal fragmentálódásával a belső konfliktusok pártok közötti vitákká alakultak át - melyek egy jelentős része a nyilvánosság előtt zajlott és zajlik.

Az előválasztás életre hívása ezen folyamat betetőzése csupán. Az előválasztás tehát nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, melyet csak a nyilvánosság kedvéért igyekeznek egyféle „versenyként" megkoreografálni.

Ezt bizonyítja, hogy 2004-től kezdődően rendre elmondható: Gyurcsány Ferencet minden egyes kiválasztási folyamat vagy háttéralku esetében ott találjuk vagy a tárgyalóasztalnál, a háttérfolyamatok irányítójaként, a zsűriben vagy éppen a színpadon. Nem volt ez másként a 2019-es fővárosi előválasztás esetében sem. Annak ellenére, hogy a casting során Karácsony Gergely - aki a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban - győzedelmeskedett a DK „hivatalos" jelöltjével szemben, a Párbeszéd társelnöke a budapesti városházán Gyurcsány Ferenc embereivel vette körül magát, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK több MSZP-s polgármester átcsábításával olyan helyzetet teremtett, hogy a Gyurcsány-párt nélkül egyetlen javaslat sem valósulhat meg.

Mindebből az következik, hogy bár komoly PR- és marketing-erőfeszítésekkel készül a baloldal a 2020 őszéig megtartandó előválasztási színjátékra, az igazából a volt miniszterelnök forgatókönyve alapján fog lezajlani.

Ő volt az, aki már 7 évvel ezelőtt megszerkesztette a „nagy, egységes Demokrata Párt" ötletét - persze akkoriban még a nácinak titulált Jobbik nélkül. Az ellenzéki erők közül pedig egyedül a DK rendelkezik a kellő pénzügyi, szervezeti, „szakértői" és aktivista-hálózattal.

Az Alapjogokért Központ baloldali előválasztásról szóló elemzésének végkövetkeztetése, hogy az csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével. Ez pedig még akkor is így lehet, ha nem „közvetlenül" a DK-jelöltje diadalmaskodik meg az ellenzéki casting-show-n. Gyurcsány ugyanis akkor is nyer a baloldalon, ha veszít.

Az elemzés az alábbi linken érhető el.

Kapcsolódó írásaink