Belföld

Karácsony Gergely kínosan hallgat a vendéglátósok megsarcolásáról

A budapesti Fidesz felszólította a főváros vezetését, hogy fizesse vissza a vállalkozóknak a bértámogatásra utalt és iparűzési adóelőlegként inkasszált pénzeket

A főpolgármester úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne a fővároshoz – jelentette ki Láng Zsolt, és egyben felszólította a fővárosi vezetést, hogy fizesse vissza a megsarcolt vendéglátósok számára a kormány által bértámogatásra utalt összegeket. A kezdeményezéshez a BKIK is csatlakozott.

Karácsony Gergely kínosan hallgat a vendéglátósok megsarcolásáról
A főváros a járvány közepén rúgna még egyet a vendéglátósokba
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt héten sok fővárosi vendéglátós arról számolt be, hogy a kormány által a bértámogatásokra utal pénzeket a Fővárosi Önkormányzat iparűzési adóelőlegként inkasszózta. A történtek miatt hatalmas a felháborodás, a budapesti Fidesz pedig felszólította a főváros vezetését, hogy fizesse vissza a vállalkozóknak ezt az összeget – mondta Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője hétfőn a Kossuth rádióban.

A kormánypárti politikus közölte, felhívásukhoz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is csatlakozott, arra kérve Karácsonyt, függessze fel az adóbeszedést, legyen moratórium, az inkasszókat pedig azonnal hagyják abba. Láng Zsolt hangsúlyozta, morális kérdés, hogy a járvány közepén nem lehet belerúgni még egyet ebbe a rétegbe, és nem szabad elvenni azt a pénzt is, amit a kormány dolgozóik megtartása érdekében utalt számukra.

Láng Zsolt szerint a főpolgármester rendszeresen nem reagál olyan kérdésekre, amelyekben gyors döntésre lenne szükség, most sem kaptak választ. „Homokba dugja a fejét, és úgy csinál, mintha nem is lenne köze a fővároshoz” – fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve: „Ha posztolni kell különböző nemzetközi kérdésekben vagy miniszterelnök-jelölti kampányt kell folytatni, akkor Karácsony Gergely nagyon aktív.”

Arra sem hivatkozhat Karácsony, hogy a főváros nehéz anyagi helyzete miatt hajtották be a pénzeket, mert Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a hétvégén emlékeztetett,
a főpolgármester az Otthon Budapesten Program bejelentésével elismerte: „Budapest költségvetése nincs bajban, gazdasági helyzete kiegyensúlyozott. Hiszen akinek lyukas a zsebe, az nem építkezik” – jegyezte meg az államtitkár.

A budapesti önkormányzat jó anyagi helyzetét támasztja alá Ughy Attila (Fidesz) fővárosi képviselő szerint, hogy amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, a vezetői fizetések majdnem a duplájára nőttek a Fővárosi Önkormányzatnál,
és hasonló mértékben emelkedtek a költségtérítések is, míg a bizottságokra és a frakciókra elkülönített összeget tizenkétszeresére emelték a Tarlós-időszakhoz képest. „Ha valóban nincs pénze a Fővárosi Önkormányzatnak, akkor miért kellett tavaly egymilliárdot költeni a Városháza elektronikai rendszerének a felújítására, és miért fordítanak idén négymilliárdot épületfelújításra?” – tette fel a kérdést Ughy Attila.

A Fővárosi Önkormányzatnak még múlt héten eljuttattuk kérdéseinket, mert arra szerettünk volna választ kapni, hogy mi indokolja ezeket a jelentős kiadásnövekedéseket a járvány idején, tervezik-e, hogy a bértámogatásra kapott és adóelőleg címén inkasszált pénzeket visszajuttassák a vendéglátóipari vállalkozóknak. Válaszokat azóta sem kaptunk a Karácsony Gergely vezette önkormányzattól.

Volner: Óriási a hiány a főváros költségvetésében


A balliberális vezetés 117 milliárd forintot „lapátolt ki” a főváros büdzséjéből – jelentette ki Volner János. Arra kérte az Állami Számvevőszéket, indítson vizsgálatot a vagyonvesztés ügyében. A Volner Párt vezetője hangsúlyozta, ha eltekintünk attól az összegtől, ami az iparűzési adókban kisebb mértékben folyt be 2019-hez képest 2020-ban, a költségvetési hiány úgy is jelentős. Hozzátette, ami fejlesztés Budapesten történt, a kormány finanszírozta. Kérdésre válaszolva elmondta, szerinte a baloldal oltásellenessége egy „gyilkossági kísérlet”, a Jobbik pedig a mai napig nem tudott megszabadulni a „virtigli neonáciktól”, így nem csodálkozik Bíró László újbóli indításán.
(TZs)

Kapcsolódó írásaink