Belföld

Kolompár Orbán és a DK közös múltja és jövője

Gyurcsány ismét számíthat chartás segítőjére, igaz, azóta már többször a vádlottak padjára kellett ülnie a roma vezetőnek átláthatatlan gazdálkodás és hűtlen kezelés miatt

A hatpárti baloldali összefogásban való részvételről egyeztetett Varju László a minap Kolompár Orbán csapatával. Úgy tűnik, a súlyos gazdasági bűncselekményekért elítélt roma vezető segíti majd Gyurcsányékat a választási kampányban. Varju szerint Kolompár már bizonyította alkalmasságát.

Kolompár Orbán és a DK közös múltja és jövője
Kolompár egy chartás tüntetésen 2008 szeptemberében
Fotó: MH

„Kormányzaton belüli roma struktúrát és programot tesz le, záros határidőn belül az ellenzéki hatpárti összefogás asztalára, az országos roma választási munkacsoport. Erről a szombati tanácskozásán döntött az országos munkacsoport vezetése” – közölte Facebook-oldalán még február 28-án Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat, illetve a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt (MCF) elnöke. (Az MCF a 2002-es választásokon az MSZP-vel működött együtt, 2006-ban önállóan indulva 7165 szavazatot kapott, 2010-ben 491-et.)

Kolompár a múlt csütörtökön egy videót osztott meg a Varju László DK-alelnökkel való egyeztetésről, posztjában idézve Varju szavait az MCF-esekkel való eszmecseréről: „Kolompár Orbánnal van múltunk, jelenünk, és lesz közös jövőnk is.” A felvétel tanúsága szerint a beszélgetés – egyébként részben maszk nélkül – a baloldali összefogás jövőbeli cigánypolitikájáról szólt. Varju az ígéretes hatpárti összefogásról beszélt, Kolompár a roma munkacsoportok működését méltatta.

Míg a DK, illetve elnöke, Gyurcsány Ferenc által irányított baloldali összefogás a közös jövőt tervezi Kolompárral, tekintsünk vissza a múltra.

Kolompár Orbán a 2007-es évtől a Magyar Gárda rendezvényei elleni tüntetésekkel vált ismertté, és a Gyurcsány által indított Magyar Demokratikus Charta által szervezett tüntetésen is mozgósította a cigányságot. Ezek után viszont inkább a bírósági ügyei emlékezetesek.

Kolompár ellen – akit régebben már jogerősen elítélték orvhalászatért és garázdaságért – 2008 őszén újabb büntetőeljárás indult, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt, mivel tizenhárommillió forinttal nem tudott elszámolni az általa irányított Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, majd 2008 decemberében a Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt ellene.

Ezután 2009 júliusában a Fővárosi Főügyészség sikkasztás és a számviteli rend megsértése miatt emelt vádat, mivel a bizonyítékok szerint Kolompár és két társa az OCÖ 2003. és 2004. évi gazdálkodása során „a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását”. Egy harmadik ügyben, 2009 októberében Kolompárt és öt társát azzal vádolta meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, hogy összesen 145,5 millió forintos visszaélést követtek el egy európai uniós munkaügyi pályázaton. A vád szerint az elszámoláshoz olyan gazdasági eseményekről nyújtottak be bizonylatokat, amelyek nem valósultak meg.

A három ügyet összevonták, a Kecskeméti Városi Bíróságon 2012. június 6-án hozott elsőfokú ítélet szerint két rendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei­nek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése miatt 22 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől három évre eltiltotta.

A másodfokú bíróság 2013. március 8-án helybenhagyta az első fokon született döntést. Közben, 2012 februárjában egy negyedik ügyben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolta meg a Kiskunhalasi Városi Ügyészség. A vád a kiskunmajsai székhelyű A Cigányság Foglalkoztatásáért Szolgáltató Közhasznú Társaság ügyvezetőjeként több mint négymillió forintot fizetett ki teljesítésigazolások nélkül kiállított számlákra.

Kapcsolódó írásaink

Lapítanak a szocialisták

ĀAz MSZP vezetői nem válaszolnak a feltett kérdéseinkre, arra sem, kaptak-e pénzt Czeglédytől a kampányban, és arra sem, ha nem, akkor miért nem jelentik fel Budai Gyulát