Belföld

Hazánkban a beoltottak aránya több mint másfélszerese az EU-s átlagnak

A vasárnap éjjeli átoltottsági adatok szerint az Európai Unión belül a második helyen áll Magyarország a lakosság arányához mért oltottak számában. Azon túl, hogy másodikok vagyunk, a Magyarországon beoltottak aránya több mint másfélszerese az uniós átlagnak.

Hazánkban a beoltottak aránya több mint másfélszerese az EU-s átlagnak
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Balázs Attila

Magyarországon a mérés pillanatában a teljes lakosság 9,72 százalékát oltották már be, ez pedig másfélszerese a hat százalékot épphogy meghaladó uniós átlagnak. Hétfőre elérhetjük az egymillió beoltott magyart is.

Jövő szerdáig további 400 ezer embert tudnak beoltani koronavírus ellen Magyarországon, ami Európában az első helyet biztosítja az országnak- mondta korábban Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető mininszter.

A keleti vakcinabeszerzéseknek és a hétvégi tömeges oltásoknak köszönhetően Magyarország egyre inkább lehagy szinte minden EU-s országot az átoltottság terén - írja Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese Facebookon.

A járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja az oltás. Magyarország az oltást nem politikai, hanem egészségügyi kérdésként kezeli, ezért az oltóanyagoknál a hatékonyság és a biztonságosság számít, a származási hely nem. Sok EU-s ország és a magyar baloldal még mindig politikai kérdést csinál az oltásokból, ezért ők csak szűkebb körből hajlandóak beszerezni vakcinát - említi meg Rétvári.

Aki ezt a az ábrát megnézi, nehezen hiszi el a baloldal „káoszról” szóló kommunikációját, hiszen a nemzetközi összevetésben látható számok azt mutatják, hogy éppenhogy az egyik legeredményesebben nálunk zajlik az oltási folyamat. Ha az oltásellenes baloldalon múlna, hazánk a sor végén kullogna - emeli ki a megosztott képénél.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink