Belföld

„Gyűlöletkampányt folytat a baloldal a kormánnyal szemben”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „a baloldal és lakájmédiája” gyűlöletkampányt folytat a kormánnyal szemben a vakcinabeszerzés ügyében, ennek legfőbb állítása, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna-vakcinát, így azt Magyarország helyett mások veszik meg.

„Gyűlöletkampányt folytat a baloldal a kormánnyal szemben”
Moderna-vakcina
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely szombaton a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében ezzel kapcsolatban azt írta, az európai uniós vakcinalehívásoknak négy kategóriája van: initial (normal), optional, top up és top-up optional.

Mind az „initial” dózisokból, mind az „optional” dózisokból 80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra - tette hozzá.

Gulyás Gergely megjegyezte, az Európai Bizottság által kötött szerződés 15. oldala szerint - amelynek képét csatolta bejegyzéséhez - az „optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, „amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag”.

A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él - emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely bejegyzéséhez mellékelte a táblázatot is, amelyből - mint írja - kiderül, hogy vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével.

Objektum doboz

A miniszter reagált arra a sajtóhírre is, hogy az EU képviselete szerint mivel a közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem az EU-tól érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, nincs közvetlen rálátásuk a pontos szállítási menetrendre. Gulyás Gergely közölte: a negyedéves szállításra vonatkozó, bejegyzésében ismertetett információk az Európai Bizottság és név szerint Stella Kyriakides uniós biztos által aláírt, a bejegyzéshez csatolt szerződésből származnak.

A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri - tette hozzá, feltéve a kérdést, hogy vajon miért hazudott ebben a kérdésben az EU képviselete.

Kapcsolódó írásaink