Belföld

Erkölcsi megújulásért indult petíció

Érthetetlen, végiggondolatlan hadüzenetként értékeli a Mazsihisz az ortodox izraelita hitközség örökjáradék-követelését

Nincs vége a békétlenségnek: a Mazsihisz szerint úgy követel a szervezettől tízmilliárd forintot a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, hogy közben kétszázmillióval tartozik.

Reagált a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra, hogy a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég tízmilliárd forintos követelést nyújtott be a Mazsihisznak, hivatkozva az örökjáradék-szerződések igazságtalan elosztására. A Mazsihisz nem ismeri el a követelés jogosságát, de továbbra is az együttműködésben és a konszenzusban érdekelt.

Emlékeztetett az együttműködés évtizedeire, megemlítve, hogy „a Mazsihisz nem örült neki, de elfogadta, hogy 2018-ban a MAOIH kilépett a szövetségből, hiába óvták ettől a lépéstől vezetői a maroknyi magyar orthodoxot összefogó közösséget”. A szervezet érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli a MAOIH új elnökének fenyegetését, álláspontjuk szerint az örökjáradék elosztása többoldalú szerződésekben rögzített, évek óta működő rendszer, az erre vonatkozó szerződéseket a MAOIH is aláírta.

A nyilatkozat kitér arra is, hogy a MAOIH pénzügyi helyzete akkor vált kritikussá, amikor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitköz­ség (EMIH) kormányzati nyomásra részesült az örökjáradékból. „Ha valamely szervezettel szemben lehetne követelése a MAOIH új elnökének, akkor azt abban az irányban érdemes keresni – írják.

Szerintük – nem elhanyagolható tény az sem, hogy az elmúlt esztendők során a MAOIH mintegy kétszázmillió forint tartozást halmozott fel a Mazsihisz felé”, amelynek rendezésében a Mazsihisz eddig türelemmel volt, a megváltozott gazdasági helyzetre tekintettel azonban ennek visszafizetésétől a szövetség nem fog eltekinteni. A Mazsihisz szerint az ortodox közösség „rossz és átláthatatlan gazdálkodásának terheit senki nem háríthatja át a Mazsihiszra”.

A zsidó szervezetek közötti feszültség közben már a vallásgyakorlók körében is kezdeményezést indított el. A napokban került ki a Petitions.net oldalra egy családanya, Vonnák Selmeczi Ágnes petíciója a hazai zsidó közélet megtisztulásáért.

Szövege szerint a magyarországi zsidók aggodalommal figyelik „egyes intézményi vezetőink egyre inkább elmérgesedő nyilvános vitáit, botrányait, a közösségeinket megosztó, méltatlan acsarkodást, a felmenőink örökségét és gyermekeink elköteleződését egyaránt veszélyeztető felelőtlenséget. Elfogadhatatlannak tartjuk a közösségeken belüli és az egyes közösségek közt uralkodó széthúzást, de az ellenségeskedés felszámolása csak erkölcsi megújulással együtt hozhat tartós eredményt, ezért kezdeményezzük a magyarországi zsidó intézményi vezetők önvizsgálatát”.

Az aláírók elvárják, hogy az intézmények és intézménycsoportok számoljanak el az elmúlt harminc évben rendelkezésükre bocsátott források felhasználásával. „A hazai zsidó közösség lelkiismeretesebb, őszintébb szándékú vezetőket, feddhetetlen rabbikat, felelősebb gazdálkodást érdemel” – áll a petícióban.

Kapcsolódó írásaink

Belháború a Mazsihiszben

ĀAz árulók nem maradnak titokban: A vezetőség eltökélt a szivárogtatások, a belső levelezések, a hanganyagok illetéktelen kezekbe juttatása elleni fellépésben