Belföld

Fővárosi közpénzszórás

Karácsony világa: vállalkozók sanyargatása, pártkáderi bérek duplázása

A Fővárosi Önkormányzat megdöbbentő pazarlásáról számolt be lapunknak Ughy Attila fideszes fővárosi képviselő. Az általa megszerzett adatok alapján Karácsony Gergelyék önmaguktól és párttársaiktól sem sajnálják a pénzt.

Fővárosi közpénzszórás
A mester, Gyurcsány Ferenc és tanítványa: Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fővárosi vezetők urizálása különösen annak tükrében meghökkentő, hogy a budapesti vendéglátósok bértámogatására kapott állami pénzeket adótartozásra hivatkozva inkasszálja a Fővárosi Önkormányzat. Mindezt annak tudatában teszik Karácsony Gergelyék, hogy az inkasszált pénzek jelentős részét később, májusban várhatóan vissza kell majd utalni a vállalkozóknak.

Az iparűzési adóelőleget ugyanis ezeknek a cégeknek mindig a megelőző esztendő bevételei alapján kell fizetniük, amely nyilvánvalóan többszöröse a járványtól sújtott elmúlt esztendő forgalmának. A budapesti iparkamara levélben kezdeményezte a legsérülékenyebb körnek az általános adómoratóriumot a kormánynál és a fővárosnál, miközben a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok abban bíznak, hogy a tisztességes eljárás alapján a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit a bértámogatásokra utalt számukra a kormány.

A vállalkozók újraindulását még inkább ellehetetlenítő fővárosi intézkedés Karácsonyék pazarló gazdálkodásának tudatában rendkívül elképesztő. Mint ismert, halogatásuk miatt több milliárd forinttal drágult meg a Lánchíd felújítása, a BKV-reklámtender miatt több mint egymilliárdot bukott a főváros, valamint hasonló kár érte a tömegközlekedési cég hőpapíros jegytendere ügyében, míg a BKV buszmutyija miatt nyomozás is indult.

„Ha a szocialisták pénzről beszélnek, mindig a tiédre gondolnak” – idézte fel a nagy német politikus, Konrad Adaneuer szállóigévé vált szavait Ughy Attila fővárosi képviselő. „Nem csak otromba, hanem rövidlátó is ez az intézkedés, amellyel még nehezebb helyzetet teremtenek a vállalkozók számára a várt újraindítás előtt. Jól tükrözi ezt a gondolkodást, hogy amikor saját magukról van szó, akkor nagyvonalúan költik a pénzt.”

A fideszes képviselőtől megtudtuk, hogy hosszas küzdelem után nemrég jutott hozzá a Városházától azokhoz az adatokhoz, amelyek tökéletesen alátámasztják kijelentését. „Amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, a vezetői fizetések majdnem a duplájára nőttek a Fővárosi Önkormányzatnál, és hasonló mértékben emelkedtek a költségtérítések is. A főpolgármester tanácsadói keretét tízmillióval megemelték a 2019-es összeghez képest.

A legdurvábban a bizottságokra és a frakciókra elkülönített összeget emelték, amely a Tarlós-időszakhoz képest tizenkétszeresére emelkedett, tizenkétmillióról több mint százötvenmillióra, miközben kevesebb bizottság és bizottsági tag van, mint korábban. Ha valóban nincs pénze a Fővárosi Önkormányzatnak, akkor miért kellett tavaly egymilliárdot költeni a Városháza elektronikai rendszerének a felújítására, és miért fordítanak idén négymilliárdot az épületfelújításra?”

Kapcsolódó írásaink