Belföld

Bocsánatkérést várnak a vendéglátósok Karácsonytól

Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit nem a jog, hanem a tisztesség alapján a bértámogatások miatt is sürgősen meg kellene lépni – közölte az ipartestület, írja a Magyar Nemzet.

Bocsánatkérést várnak a vendéglátósok Karácsonytól
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Azt várjuk, hogy a városvezetés kiáll, és elnézést kér a bajba került vállalkozásoktól, erkölcsi-etikai alapon. Annak ellenére, hogy jogilag szabályosan járt el a fővárosi önkormányzat az iparűzésiadó-előlegek behajtásával, az inkasszóval, azt várjuk, hogy tisztázzák: az ősszel miért nem jutottak segítséghez az érintett vállalkozások, és miért nem kaptak választ a helyi adóhatóságtól?”

„Elvárjuk, hogy haladéktalanul visszautalják a céges számlákról elvont pénzeket, főleg, hogy azokat a munkahelyek megmentésére szánt állami bértámogatásokból vették el – jelentette ki szerdán a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hét elején jelzett budapesti krízishelyzetről„.

Kovács László kifejtette: szó sincs politikai hangulatkeltésről, sokkal inkább morális alapon kezelik az adóelőlegek váratlan behajtásáról szóló intézkedést, ami a mostani kiélezett gazdasági helyzetben elítélhető lépés volt a fővárostól.

”A bürokrácia tette a dolgát, ami látszik, hogy túlbonyolított, eleve egyszerűsíteni kell. Amiatt azonban, hogy a rendszer mennyire érzékeny a külvilágban zajló folyamatokra, és az miként igazodik az adófizetők körülményeihez, a politikusokat lehet felelősségre vonni„ – vélekedett az ipartestület vezetője.

„Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen, járvány uralta helyzetben az a minimum, hogy a városvezetés nem engedi idáig fajulni a dolgokat. Ha már eddig elmaradt a méltányosság, akkor most arra várunk, hogy tegyenek azonnali kompenzáló intézkedéseket” – szögezte le Kovács László.

Ezzel összecseng, hogy szerdán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) lépett: Nagy Elek elnök levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdasági illetékeseihez. Ebben azt kérik, hogy központilag rendeljenek el adóvégrehajtási moratóriumot a kiszolgáltatott helyzetbe került cégekre, írja a lap.

Kapcsolódó írásaink