Belföld

Bezárják az üzleteket és az iskolákat Magyarországon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormány legújabb döntéseiről a csütörtöki Kormányinfón.

Bezárják az üzleteket és az iskolákat Magyarországon
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A miniszter közölte, szerdán és csütörtökön is a járványhelyzet volt a téma a kormányüléseken.

A jövő hétre az EU-ban Magyarorsázg lesz a leginkább átoltott ország, de ez nem elég a vírus terjedésének a lassításához - mondta Gulyás, aki részletezte, milyen döntéseket hozott a kormány.

  • Az óvodákat és általános iskolákat a tavaszi szünetig, vagyis április 7-ig bezárják. (A középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok - ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás - változatlanok maradnak.)
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre, március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria, valamint a benzinkút.
  • Ugyanezen időszak alatt minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatás.
  • A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, „a szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak”. Hozzátették, hogy a csütörtökön bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg.

Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez - fogalmazott.

Objektum doboz

A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett - részletezte.

A munkavégzés is lehetséges, de ahol lehet, ott otthoni munka legyen - mondta Gulyás Gergely.

Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Gulyás közölte, a bértámogatást, és adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, akinek be kell zárnia.

A nyitás március 22-ével meg fognak kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten - fogalmazott a miniszter.

Közölte: a nyitás részletei szempontjából döntő fontosságú, hogy mit szeretnének az emberek, ezért azt kéri mindenkitől, hogy vegyen részt a konzultációban, amely arról szól, hogy miként indítsák újra az országot. A kormány ezt követően, a március 17-i ülésén dönthet az újranyitásról, annak szakaszairól, és akkor tudják mindenkinek az igényeit, véleményét figyelembe venni, ha minél többen kitöltik a konzultációt - mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámát „le kell törni”, és ezek az azok az intézkedések, amelyekkel ezt meg lehet tenni. Ha mindenki betartja ezeket, akkor korábban tudnak nyitni, korábban indulhat újra az élet Magyarországon - mondta.

Gulyás Gergely az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatban elmondta, 96,8 százalékuk aláírta az új szerződést. Vagyis nem csupán az Országgyűlés fogadta el szinte egyhangúlag az erről szóló jogszabályt, hanem az érintettek is - mondta a miniszter, aki egyben köszönetet mondott a vírushelyzetben is helyt álló orvosoknak, ápolóknak.

Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Unió esetében nincs döntés a vakcinaigazolványról. Hozzátette, lesz majd erről irányelv, de egyelőre nincsen semmilyen szabályozás.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban Gulyás úgy fogalmazott, az EPP-frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét.

„Hosszú ideig adtunk esélyt az Európai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni” - mondta.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk - tette hozzá.

Gulyás Gergely szólt arról, hogy a néppárti tagság mellett az egyik legfontosabb érv a jó magyar-német kormányközi kapcsolatok megtartása, de a miniszterelnök a döntés meghozatala előtt beszélt a CDU elnökével, és úgy látják, hogy mind a pártközi, mind a kormányközi kapcsolatok megőrizhetők, sőt akár még meg is erősíthetők a kilépést követően.

Azt is mondta, a Fidesz számára vannak olyan alapvető értékbeli kérdések, amelyek nem képezhetik vita tárgyát. Ilyen a nemzeti szuverenitás léte, az, hogy a migrációt el kell utasítani, és hogy az alapvető családpolitikai kérdésekben nem kötnek alkut.

Gulyás Gergely hozzátette: biztosak abban, hogy van olyan demokratikus jobboldal Európában, amely mindezeket az értékeket a Fideszhez hasonlóan fontosnak tartja.

Kapcsolódó írásaink