Belföld

Online mutatkoznak be a görögkatolikusok

Toll-labdázással indította útnak a Facebook-kihívást Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája

Te miért lettél pap? címmel kihívást indított a Facebookon a görögkatolikus egyház. Kocsis Fülöp érsek-metropolita reméli, hogy a kezdeményezéshez sokan csatlakoznak, és idővel a papok feleségei és a hívek is elmondják, hogyan tettek és tesznek hitet Jézus Krisztus mellett.

Online mutatkoznak be a görögkatolikusok
„Engem is meglepett, mennyire fellelkesedtek a pap testvérek, és milyen sokan jelezték részvételi szándékukat”
Fotó: Facebook

Közös gondolkodás eredményeként született a Te miért lettél pap? mottóval indított kihívás – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Hozzátette, „a népszámlálásra készülve beszélgettünk arról, hogy mind a mai napig sokan nem ismernek bennünket.

Sokszor összekevernek minket a görög-keletiekkel, és olykor azt sem tudják, hogy mi is katolikusok vagyunk”. Ezért Kocsisék meg szerették volna mutatni, melyek a sajátosságaik, és hogy miért lehetnek büszkék magukra, ennek kapcsán pedig valaki felvetette, hogy létezik a Facebookon a „kihívás” műfaj.

„Engem is meglepett, mennyire fellelkesedtek a pap testvérek, és milyen sokan jelezték részvételi szándékukat” – jegyezte meg a püspök, aki egyébként jó példával járt elöl, és toll-labdázással kezdte el az akciót. Leszögezte, ez nem magamutogatás, hanem az egyházról és hitről szóló őszinte vallomás, amely ugyanakkor az egyéni sajátosságo­kat is feltárja.

Magyarországon egyébként csaknem háromszáz görögkatolikus pap él – folytatta –, a kihíváshoz máris ötven atya csatlakozott. Gondolkodnak azon, hogy folytassák a sort először a kispapokkal, majd utána a híveknek is megadják a lehetőséget a bemutatkozásra. Természetesen nincsen cenzúra, mindenkire rá van bízva, mit mond el magáról, ám ha valaki elakadna, akkor rendelkezésre áll profi csapatunk, amelytől tanácsot lehet kérni – árulta el Kocsis.

Beszámolt arról is, folyamatos és bővülő érdeklődés mutatkozik az online felületeik iránt, például a karácsonyi böjt időszakában a papok feleségei mutattak be különböző böjtös recepteket. Arra a kérdésre, hogy a papnék is részt vehetnek-e a most indult kihívássorozatban Kocsis azt felelte, biztos benne, hogy ha ők is bemutatkoznak, még sokkal színesebb kép tárul fel a görögkatolikusokról.

Kapcsolódó írásaink

„Nehéz próbatétel részesei lettünk”

ĀKocsis Fülöp: Jobban oda kell figyelnünk az Úristenre, hátha ez a mostani helyzet jobban megtanít minket arra, hogy fölismerjük és értékeljük nekünk küldött ajándékait