Belföld

Nyomoz a rendőrség Karácsonyék BKV-mutyija ügyében

Nyomozást indított a balliberális budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében a rendőrség. Tavaly novemberben került nyilvánosságra, hogy egy baloldali oligarchához, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető offshore-gyanús cég nyert októberben a BKV buszbérlési pályázatán.

Nyomoz a rendőrség Karácsonyék BKV-mutyija ügyében
Nyomozást indított a balliberális budapesti városvezetés BKV-botránya ügyében a rendőrség
Fotó: Facebook

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozást rendelt el a baloldali budapesti városvezetés BKV-botrányával összefüggésben – derült ki a rendőrségi határozatból, mely a PestiSrácok birtokába került.

Tényi István azért tett feljelentést, mert kiderült, a Karácsony Gergely vezette főváros egy olyan offshore-hátterű cégtől akart buszokat bérelni, amely egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor még nem is létezett, a tulajdonosok mögött pedig a szocialista oligarcha, Leisztinger Tamás tűnt fel. Leisztinger korábban Karácsony helyettesének, az MSZP-s Tüttő Katának volt az élettársa, aki egyébként a BKV-ért felel - írja a portál.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt írt ki közbeszerzési eljárást a BKV alacsonypadlós, légkondicionált csuklós buszokra. A dokumentum szerint a BKV hat darab, legfeljebb tizenkét éves, légkondicionált EURO négyes környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne tizenkét hónapra. Később a főpolgármester írt egy Facebook-posztot, amelyben arról értekezett, hogy a BKV nem köti meg a szerződést az offshore céggel. A kijelentéssel az volt a legfőbb probléma, hogy azt már október 30-án megkötötték. A BKV később a nagy felháborodás hatására felmondta a szerződést.

Tényi feljelentése a BRFK-hoz került, de ők kérték a kizárásukat, aminek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyt adott. Ennek oka, hogy Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás rendőr dandártábornok a feljelentésben szereplő személlyel, Karácsony Gergellyel napi munkakapcsolatban van, így az elfogultság látszatát is el akarták kerülni - derült ki.

Az aktákat ezután az NNI-nek küldték meg, akik első körben feljelentés-kiegészítést rendeltek el, majd megindították a nyomozást, egyelőre hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt - állítja a lap.

Kapcsolódó írásaink