Belföld

Holnap újraindul a bukott kormányfő ügyvéd barátjának és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken

Négy beismerő vallomás

Március 2-án, kedden folytatódik, illetve iratismertetéssel lényegében elölről kezdődik Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken.

Holnap újraindul a bukott kormányfő ügyvéd barátjának és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken
Fotó: MH

A költségvetési és egy másik ügyben gazdasági csalással vádolt szombathelyi politikus – aki a DK és a Gyurcsány család házi ügyvédje is – kihallgatása május második felében történhet meg – közölte lapunkkal a törvényszék sajtószóvivője. Sárközy Szabolcs hozzátette, a vádlottak padja egyelőre foghíjas lesz, mivel egészségügyi és más okok miatt igazolással többen is távol maradnak az eheti tárgyalási napokról.

A büntetőügynek eredetileg huszonhárom vádlottja volt. A 2019 februárjában történt vádemelés után heten kötöttek egyezséget a vádhatósággal, később azonban hárman visszaléptek ettől. Négy vádlott viszont beismerő vallomást tett, és elfogadta a rá kiszabott, több évi letöltendő börtönbüntetést.

A vádirat szerint a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. – amelynek igazgatósági elnöke Czeglédy Csaba volt – fiktíven működő iskolaszövetkezetek, illetve a részvénytársaság két leányvállalata közvetítésével általános forgalmi adó tekintetében 3,254 milliárd forinttal, a munkabérek járulékait illetően 2,960 milliárd forinttal, összesen 6,215 milliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést. A bűnszervezet kialakítója és teljes körű irányítója Czeglédy volt, aki figyelembe véve a vádban szereplő gazdasági csalást is, halmazati büntetésként akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat.

Kapcsolódó írásaink