Belföld

Egyenlőtlen baloldali küzdelem, Gyurcsány brüsszeli hátszele

Hétértékelő. Az ellenzék a minél rosszabb, annál jobb elvet követve nem szavazta meg múlt héten a veszélyhelyzeti eljárásról szóló törvényt – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán

A rendkívüli jogrend meghosszabbításakor ismét kiderült, hogy az ellenzék a minél rosszabb, annál jobb elvet követi – értékelte lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző az országgyűlési szavazást. Beszélt arról is, hogy a baloldalon komoly hatalmi harc kezdődhet az előválasztások előtt.

Egyenlőtlen baloldali küzdelem, Gyurcsány brüsszeli hátszele
Fotó: MH

A Parlament a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról hétfőn döntött, és a kormánypárti többség szavazataival újabb 90 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzeti eljárást. „Tavaly tavasszal az volt az ellenzék problémája a törvénnyel, hogy nem szerepelt benne időkorlát, most viszont ennek ellenére sem támogatta, ezzel pedig ismét megmutatta, hogy továbbra is a minél rosszabb, annál jobb elvet követi – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója arról, miért nem szavazta meg a baloldal a törvényt.

Az oltási rend megváltoztatása kapcsán – az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájának második adagját később adnák be – az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a cél egyértelmű, minél több embert lehessen beoltani. „Az angol tapasztalatokra lehet alapozni, ezért döntött a kormány az angol modell követése mellett” – tette hozzá Kiszelly, aki arra is emlékeztetett, a harmadik hullám idején a legfontosabb feladat, hogy minél többen kapják meg az oltást, és ezt elsősorban a kínai vakcina mennyisége teszi lehetővé, amely a keleti nyitás eredményeként áll rendelkezésre.

A járvány elleni védekezés mellett az ellenzéki előválasztás határozta meg a hét belpolitikai eseményeit, és ebből az elemző szerint már jól látszik az a hatalmi harc, amely a következő hónapokban a baloldalon egyre élesebb lesz.

„A tankönyv szerinti mintát követi az ellenzék, azaz minden párt megnevezi a maga miniszterelnök-jelöltjét annak érdekében, hogy ismertségükkel pártjuk támogatottságát növeljék, majd a kevésbé támogatottak visszalépésükért később benyújthassák a számlát. Ez már a hatalmi kérdések tisztázása érdekében zajlik, és várhatóan egyre élesebbé válik, hiszen ellentétes érdekeik vannak. Számukra még jól is jön a járvány, erre hivatkozva lehet augusztusra halasztani az előválasztásokat” – folytata a gondolatmenetet a politológus, aki kiemelte, hogy ez a küzdelem is egyenlőtlen, hiszen Gyurcsány „csilliárdos” uniós támogatásaival senki nem veheti fel a versenyt.

Kiszelly úgy érzi, a fontosságához mérten kevésbé került reflektorfénybe az a hír, hogy a Deutsche Welle magyar nyelvű adásokat tervez. A német médium elképzelései szerint ezeket elsősorban az internetes közösségi médián, illetve a hazai balliberális médiumokon keresztül jelenítenék meg. „Az időzítés egyértelműen mutatja, hogy nagyon jelentős erők mozdultak meg azért, hogy propagandaadójukkal befolyásolják a magyar választásokat” – mondta az elemző.

Kapcsolódó írásaink