Belföld

A kormány az intézkedések szigorítását fontolgatja

Lapunk információi szerint a magyar kormány fontolgatja a járványügyi intézkedések szigorítását. Erről a hét második felében születhet döntés. A még komolyabb védekezés célja az, hogy egy esetleges nyitás után ne kelljen majd ismét zárni az országot.

A kormány az intézkedések szigorítását fontolgatja
Csak az oltás segít, hogy kilábaljunk a járványból
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Magyar Hírlap információi alapján tovább szigoríthatja a kormány a járvány elleni védekezés szabályait, mert ahogyan már az országos tisztifőorvos is kijelentette, tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon. 

Az európai példákon keresztül látható, hogy ész nélküli, megalapozatlan nyitások következménye nem más, mint az ismételt zárás és leállás, a magyar kormány pedig elkerülné, hogy ebbe a kilátástalan körforgásba kerüljön az ország.

A baloldal oltásellenes kampánya és hergelése ellenére kijelenthető, kizárólag az oltás segít, hogy kilábaljon az ország a koronavírus-járványból és a lakosság megfelelő mértékű átoltottsága szükséges a biztonságos nyitáshoz. 

A magyar átoltottsági adatok kiemelkedőek az Európai Unióban, az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert az uniós országok közül, az átlaghoz képest lakosság-arányosan közel 2,5 százalékot sikerült elérni.

Kiválóak a magyar számok akkor is, ha a teljes átoltottsági mutatókat nézzük, jelenleg a harmadik helyen állunk 6,94 százalékkal, csak Málta és Dánia előzi meg az országot, de ők sem érik el a tíz százalékot.

Az unióban az oltás körülményes és lassú, Magyarország pedig hiába kötött le közel húszmilliót összesen a Pfizer-BioNtech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból, ezekből az elbaltázott EU-beszerzés miatt kevés érkezik és az is késve. Ha a kormány nem döntött volna az orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm oltóanyagok rendeléséről és ezek alapos vizsgálata utáni használatáról, akkor közel sem állna ezen a szinten a magyar átoltottság.

A baloldal hamis és téves feltételezése azonban, hogy az érkezett vakcinák magán oltópontokon lesznek felhasználhatóak, ugyanis a kormány minden szállítmányt lefoglal és csak a nemzeti oltóprogram keretében, annak hivatalos rendje és módja szerint juttat el a háziorvosokhoz.

Kapcsolódó írásaink