Belföld

Így herdálnak el milliókat a baloldali polgármesterek

Miközben luxuskiadásokra van pénze a baloldali vezetésű településeknek, addig az egyszerű embereknek csak a megszorítások jutnak.

Így herdálnak el milliókat a baloldali polgármesterek
Niedermüller Péter és Karácsony Gergely
Fotó: MH/Katona László

Szinte nincs olyan baloldali vezetésű település Magyarországon, ahol nem kirúgásokkal, megszorításokkal kezelnék a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetet a polgármesterek. A legtöbb helyen azonban a városvezetéshez hű pártkatonák a helyükön maradhatnak, miközben milliós fizetéseket vesznek fel.

Dunaújvárosban a héten döntöttek arról, hogy az idei pünkösdkor a rászoruló idősek nem fognak egyszeri pénzbeli juttatást kapni. Mindezek mellett a baloldali vezetés ténykedéséről is egyre több hír érkezik. A város korábbi polgármestere, Cserna Gábor azt írta közösségi oldalán, hogy tudomására jutott, hogy elbocsátások voltak a DVG Zrt.-nél, s azt beszélik, hogy még lesznek is. Tudom, hogy baj van a sportegyesületek működtetése körül, s a Tourinform iroda dolgozói is aggódnak a munkahelyükért. A polgármesteri hivatalból is megkerestek dolgozók, akik féltik a munkahelyüket.

Objektum doboz

Ózdon Janiczak Dávid jobbikos polgármester - a rendkívüli jogrendet kihasználva - egy személyben elfogadta a 2021. évi költségvetést. Ez több megszorító intézkedést tartalmaz:

  • jelentősen csökken a helyi civil szervezetek és sportszervezetek támogatása;
  • a helyi egyházi közösségek támogatása elmarad a korábbiaktól;
  • megszűnik a rendőrségnek és a helyi polgárőrségnek nyújtott 1-1 millió forintos támogatás.
Objektum doboz

A megszorítási spirál természetesen a baloldali vezetésű fővárosi I. kerületet sem kerülte el. V. Naszályi Márta a veszélyhelyzetet kihasználva polgármesteri hatáskörben akarja megalkotni a 2021. évi költségvetést.

A tervezetből kiderült, hogy felelős gazdálkodás helyett a baloldal a kormányra mutogat, miközben feléli az előző városvezetés által ráhagyott 10 milliárd forintos vagyont. Járvány alatt viszont a baloldali vezetés luxuskiadásokra szórja el a kerületi lakosok pénzét:

  • csapatépítő tréningek – 109 millió forint
  • reprezentációs jellegű kiadások – 200 millió forint
  • lakásvásárlás –100 millió forint
  • lakásfelújítás – 500 millió forint
  • turistabusz-parkoló – 44,5 millió forint
  • lakásügynökség létrehozása – 20 millió forint
  • részvételi demokrácia címén konzultáció – 31,4 millió forint

A Gyurcsány-párti László Imre, a XI. kerület polgármestere felére csökkentette az óvónők és bölcsődei dolgozók cafetériáját. Az önkormányzati dolgozók cafetériáját megszüntették, valamint az iskolai igazgatók (az önkormányzattal külön kötött) megbízási szerződésének összegét a felére csökkentették.

Szombathelyen Nemény András polgármester levelet írt a helyi vállalkozásoknak, hogy fizessék meg az iparűzési adót, annak ellenére, hogy a kormány a felét elengedte. Mindezek mellett a város jelenleg nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel.

Kapcsolódó írásaink