Belföld

Szünetel a Szent István-bazilikában az istentiszteleti élet

Szüneteltetni kell a budapesti Szent István-bazilikában az istentiszteleti életet, mert a plébánián szolgáló káplánok elkapták a koronavírust - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a főegyházmegye Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szünetel a Szent István-bazilikában az istentiszteleti élet
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Erdő Péter megerősítette, hogy a péntek hajnalban elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspöknek „súlyos Covid-fertőzése volt”.

Elmondása szerint ezután megvizsgálták a plébánián szolgáló káplánokat, akiknek szintén pozitív lett a teszteredményük. Ezért az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is tesztelni kell, a bazilikában pedig a karantén idejére szüneteltetni kell az istentiszteleti életet.

„Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában” - fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros szólt arról is: Snell György halála váratlanul érte, hiszen a püspök szerdán még részt vett a papi szenátus online ülésén.

Hozzátette: péntek reggel szentmisét mondott az elhunyt püspökért, és azt kérte az egyházmegye papjaitól és a hívektől is, hogy imádkozzanak a főpásztorért.

Erdő Péter pénteken közleményben fordult a nyilvánossághoz és a hívekhez, melyben tudatta: aggodalommal látja a járvány fokozott terjedését, s rámutatott: ha az állami rendelkezések szigorodnak, vissza kell térni a tavaszi szigorúbb egyházi szabályokhoz is.

A paptestvérek és a hívők iránti felelősségtől vezetve vegyük figyelembe a következőket:

  1. Vegyük komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.

  2. Szigorúan tartsuk meg egymástól a távolságot és viseljünk maszkot.

  3. A plébánosok megítélése szerint, ahol indokoltnak látszik adható általános feloldozás a már jól ismert feltételekkel.

  4. Ajánljuk, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.

  5. Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjunk.

  6. Ügyeljünk arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.

  7. A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.

Kapcsolódó írásaink