Belföld

Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban

Orbán Viktor miniszterelnök beszámolt a koronavírus-járvány legújabb fejleményeiről, valamint a gazdaság helyzetéről a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban
A kormányfő a Kossuth Rádió vendége volt
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett a rádiós interjú helyszínére.

Objektum doboz

Orbán Viktor szerint a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk, és „a helyzet drámaian romlik”.

Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban - közölte a miniszterelnök, hozzátette, ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt. 

Objektum doboz

Orbán Viktor elmondta, hogy 17 millió vakcina van lekötve, de ezek egy jelentős része nem érkezik nyugatról. Ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk - tette hozzá.

A kormányfő közölte, hogy jövő héten beolthatják.

A baloldal oltásellenes, folyamatosan álhíreket gyártanak, és bizonytalanságot szítanak. Csak az oltás jelentheti a megmenekülést - fogalmazott.

Eddig 2,5 millió ember regisztrált, és húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Objektum doboz

Elmondta, hogy egyrészt mivel van vakcina, lehet gondolkozni a nyitásról, de közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk, ezért nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat.

A határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek. Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell - emelte ki a miniszterelnök. 

Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok.

Objektum doboz

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. A kormányfő szerint olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje.

Elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. „A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem”.

Orbán Viktor, ha óvatosan is, de kijelentette, hogy jól halad az oltási program. Hozzátette, sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcina van.

A miniszterelnök a britek „függetlensége” kapcsán azt mondta, „zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az unión kívül nincsen élet, most pedig a britek jobban teljesítenek a vakcinák területén, mint az unió” - mondta a kormányfő, aki szerint ez igencsak kínos.

Objektum doboz

A kormányzati oldalak elleni kibertámadásról szólva azt mondta: bár Magyarországnak elvileg nincsenek ellenségei a világban, „de ezt nem mindenki gondolja így”. A nemzetközi térből érkeznek ilyen támadások - fogalmazott, megjegyezve: belső támadások is vannak, politikai jellegűek és vannak „gyengeelméjűek”, olyan számítástechnikához jól értők, akik örömöt látnak az ilyen támadásokban. Hozzátette: folyamatosan fejleszteni kell a védelmi rendszereket.

Orbán Viktor szerint a harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti, sokan nagyon bizonytalan helyzetben vannak.

„Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani” - jelentette ki, hozzátéve, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. 

A kormányfő az állatvédelmi konzultációról azt mondta, hogy ő is kitöltötte, de a járvány és a hatásai miatt hátrébb került ez az ügy. Szerinte a felelős állattartásra kéne rábírni a társadalmat. „Miféle ember az, aki egy másik élőlénynek fájdalmat okoz örömből?” - tette fel a kérdést az interjú végén. 

Kapcsolódó írásaink