Belföld

Fellebbezett az ügyészség egy Alstom-ügyben született döntés ellen

Fellebbezett a vádhatóság az Alstom-ügyben indult büntetőeljárásban az ötödrendű vádlottra vonatkozó bírósági döntés ellen – közölte az MTI. 

Az Alstom-metrókocsik beszerzésével kapcsolatos vesztegetési ügyben 2019-ben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken.

A 2020 decemberében hozott végzésével a vesztegetésben bűnsegédként részt vállaló magyar állampolgárságú, Ausztriában élő ötödrendű vádlottal szemben a bíróság arra hivatkozva szüntette meg az eljárást, hogy az ausztriai Alstom-nyomozásban bizonyítottság hiányában már megszüntették az érintett közvetítővel szemben az eljárást.

Ugyanazon bűncselekményben egy személlyel szemben ugyanis csak egy eljárás folytatható le. A magyar ügyészség azért nyújtott be fellebbezést, mert álláspontjuk szerint nincs szó „tettazonosságról”, mivel Ausztriában egy 2007-es metróbeszerzésben folyt csak nyomozás, addig Magyarországon a 2006 és 2010 közötti időszakot felölelte a vizsgálódás, amely az OLAF-jelentése alapján indult.

Az érintett ötödrendű vádlottal, T. Gézával szemben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017-ben külföldre szökés miatt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Az Alstom-ügy másik vádlottja, T. Károly, Medgyessy Péter egykori bizalmasa is közvetítő volt az Alstom, a BKV és a politika között. A nyomozás azt nem tudta felderíteni, kiknél landolt a hárommilliárd forint kenőpénz.

Kapcsolódó írásaink