Belföld

Elsöprő többséggel támogatják a magyarok a fiatalok szja-mentességét és a 13.havi nyugdíjat

A magyarok egyaránt támogatják a 25 év alatti fiatalok jövő évtől tervezett szja- (személyi jövedelemadó) mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) saját reprezentatív kutatását ismertetve.

Elsöprő többséggel támogatják a magyarok a fiatalok szja-mentességét és a 13.havi nyugdíjat
Nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában az szja-mentesség
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Pénteki közleményükben azt írták, a felmérés rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékelik és elfogadják a fiataloknak és az időseknek nyújtott plusztámogatásokat. „Nincs generációs ellentét a korosztályhoz kötött támogatások miatt, hiszen ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mind az idősek, mind a fiatalok életminősége javuljon a járványhelyzetben is” - írták.

A február 17. és 19. között, ezer felnőtt telefonos megkeresésével végzett reprezentatív kutatásból egyebek mellett az derül ki, hogy a megkérdezettek 83 százaléka hallott már arról, hogy 2022-től teljes szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak.

A fiatalok szja-mentességét a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, és csaknem ennyien, 77 százalékuk hasznosnak is tartja. Többségük, 76 százalékuk szerint ez nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában.

Tízből hat megkérdezett szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - írták.

A közleményben utalnak a munkaügyi statisztikára is, ami szerint az szja-mentesség 288 ezer fiatalt érint.

A KINCS a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is végzett kutatást. Emlékeztettek arra, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként és a szépkorúak iránti elismerés kifejezéseként a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos, 2024-ig tartó visszaépítéséről döntött.

A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége, 88 százaléka hallott már a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről. A túlnyomó többség (84 százalék) hasznosnak találja az intézkedést. 

A megkérdezettek fele szerint a nyugdíjrendszer megbecsülést ad az időseknek, és 77 százalékuk szerint nagy segítséget jelent a számukra, továbbá 58 százalékuk szerint segít megőrizni az életszínvonalukat - áll a KINCS reprezentatív kutatásában.
 

Kapcsolódó írásaink