Belföld

Portik Tamás vallomást tesz a Fenyő-gyilkosság felbujtása kapcsán

Első körben befejeződött Gyárfás Tamás kihallgatása a Fenyő János megöletése kapcsán tavaly felbujtás vádjában indult büntetőperben. Csütörtökön a fegyházban hallgatják ki az ugyancsak felbujtással vádolt Portik Tamást.

Portik Tamás vallomást tesz a Fenyő-gyilkosság felbujtása kapcsán
A felbujtással vádolt Gyárfás Tamás mindent tagad
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Mivel fenyegette meg önt Portik Tamás?” – kérdezte Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője a Fenyő János megöletése kapcsán indult büntetőper szerdai tárgyalásán. „Azzal, hogy feljelent a rendőrségen. Igaz, az ellenkezőjét is mondta, hogy soha nem tenne ilyet. Kiszolgáltatottá akart tenni” – felelte a Nap TV egykori tulajdonosa, akit a gyilkosságra történő felbujtással vádol az ügyészség, akárcsak Portik Tamást, aki huszonnyolc évnyi fegyházbüntetését tölti. A Fenyő-gyilkosság ügyében holnap hallgatja ki a bíróság Portikot, amelyre nem a bíróságon, hanem a büntetés-végrehajtás intézetben kerül sor. A sajtó a törvényszéken zártláncú videón követheti az eseményeket. Póta Péter bíró szerdán azt közölte, Portik vallomást tesz, de kérdésekre nem hajlandó válaszolni. Az előkészítő tárgyaláson, akárcsak Gyárfás, ő is tagadta, hogy köze lenne Fenyő megöletéséhez.

Gyárfás védője azt is megkérdezte védencétől, hogy Portik a feljelentés lebegtetésén kívül fenyegette-e mással is. „Érzékeltette az erejét, hogy vele nem jó ujjat húzni” – felelte erre az elsőrendű vádlott. Felidézte a vádban negyedik számú bűnjelként említett beszélgetés leiratát, amely a vád részévé tett 515 percnyi, Portik által rögzített beszélgetések hanganyagában lelhető fel.

Portik: Hát mert belerúgtál az én családomba... akkor belerúghatnék én is a te családodba. Tudom, hogy hova jár a lányod továbbképzésre.

Gyárfás: Hát bele is halnék, ha bántanád a gyerekemet.

Portik: Hát elsőnek őt bántanám, az biztos.

A Farkasréti temetőben megtalált kazetták leírt hanganyagában 3551 olyan szó, mondatrész található, ami nem hallható, nem érthető. A Nemzeti Nyomozó Iroda hangtechnikusai ezeket hallhatóvá tették, közölte a bíró, ezeket már igazságügyi bűnügyi nyelvi szakértő tanulmányozza. A letisztított felvételt áprilisban játsszák le a bíróságon, ekkor ismerhetjük meg a bűnügyi nyelvi szakértő szakvéleményét is.

Gyárfás védője arról is érdeklődött, próbálta-e Portikot rábírni arra, hogy Fenyő megöletésével mást keverjen gyanúba. Gyárfás erre azt válaszolta: „Szemben Töreki úr jelentésével, értékelésével (Töreki Attila alezredes az NNI rendőrtisztje – a szerk.) ilyen nem volt.” Szerinte a rendőr nyomozó tévesen vont le következtetést a Portikkal folytatott beszélgetés egyik bűnjele kapcsán. A nyomozó azt írta: „Gyárfás próbálja felvetni, hogy esetleg Portik mondhatná, hogy Princz, Csányi, a Moszad, az albánok álltak Fenyő megölése mögött.”

Ennek kapcsán Gyárfás a bíróságon azt fejtegette: „Portik többször elmondta nekem, mivel jár, ha nem segítem elő, hogy magas szintű döntéshozóval találkozhasson. Erre válaszoltam neki azt, hogy ezzel az erővel, ahogy engem befeketít, ugyanezt tehetné bárki mással. Mint képtelenséget említettem Csányi Sándor, Várszegi Gábor vagy Princz Gábor nevét” – magyarázta a médiavállalkozó, abszurditásnak nevezve szavai értelmezését.

Kapcsolódó írásaink

Gyárfás: Portik manipulálta a hangszalagokat

ĀFenyő Jánossal, a Nap TV tulajdonlásával kapcsolatos üzleti vitánkat lezártuk, tehát nem is állhatott érdekemben sem riválisom megöletése – mondta a bíróságon a Nap TV volt tulajdonosa