Belföld

Fekete-Győr András nem vállalja a felelősséget

Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz meghallgatásával folytatódott a két politikus elleni büntetőper szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A két momentumos továbbra is ártatlannak vallja magát - írja a Pesti Srácok.

Fekete-Győr András nem vállalja a felelősséget
Fekete-Győr András érkezik a meghallgatására
Fotó: MH/Purger Tamás

Fekete-Győréket hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja az ügyészség, miután 2018 decemberében, egy kormányellenes demonstráción füstgránátot dobtak a rendőrök felé.

A Momentum elnökének terhére konkrétan azt róják, hogy rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstgránátot hajított, „az eszköz által kibocsátott füst pedig a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozta”. Az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Fekete-Győrre, aki a tavaly decemberi előkészítő ülésen – Szarvas Koppány Bendegúzhoz hasonlóan – ártatlannak vallotta magát.

A Pesti Srácok szerint Fekete-Győr a hozzá intézett kérdések legtöbbjére nem tudott válaszolni. Azt elmondta ugyan, hogy voltak a tüntetőknél pirotechnikai eszközök, de arra már nem emlékezett, ő konkrétan kitől kapta azt. Ügyészi kérdésre felelve először ugyanis tartotta magát kijelentéséhez, miszerint „háromszoros ejtő mozdulattal” juttatta a sorfal közé a füstgránátot, azonban mikor az ügyész kitért rá, hogy honnan tudta biztosan, hogy senkit nem talál el vele, már azt válaszolta: „célzottan a sorfal mögé dobtam”.

Fekete-Győr András ezenkívül szinte semmire sem emlékezett konkrétan, mint mondta, a tüntetés hangulata magával ragadta.

Objektum doboz

A tárgyalás után a Facebookon a Momentum elnöke egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy ő minden tettéért vállalja a felelősséget, és soha senkiben semmilyen kárt nem tett, senkinek sem akart ártani és senkit nem bántott. Csakhogy a jelek nem erre utalnak...

A tárgyalás tanúk meghallgatásával és a felvételek megtekintésével május 12-én folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

Amatőrként is elindulna Fekete-Győr

ĀBudai Gyula nem érti, a Momentum-elnök miért nem kezdi anti­korrupciós listáját elsősorban Gyurcsánnyal, Dobrev Klárával, Czeglédyvel, Lackner Csabával, Gajda Péterrel, illetve Niedermüller Péterrel