Belföld

Új finanszírozási struktúra lesz a felsőoktatásban szeptembertől

Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit - mondta az innovációs és technológiai miniszter egy CT-átadáson hétfőn Üllőn.

Új finanszírozási struktúra lesz a felsőoktatásban szeptembertől
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Sótonyi Péter rektor az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT-berendezésének átadásán az üllői Dóra majorban 2021. február 22-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Palkovics László az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika rendezvényén arról beszélt, hogy a bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.

Ezt a három dolgot fogják hosszú távú szerződés keretében finanszírozni, így az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek - közölte.

Egy lovat műtenek az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika műtőjében
Egy lovat műtenek az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika műtőjében
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője azt mondta, a kivételes teljesítmények kivételes eszközöket igényelnek, ezért a tárca a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az Állatorvostudományi Egyetemnek.

Ebből 280 millió forintba került az új, csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni - ismertette. Közölte azt is, hogy a fennmaradó összeget az intézmény állatgyógyászati kutatásaira fordítják.

Kapcsolódó írásaink