Belföld

Fekete-Győr baloldali belháborút robbantott ki

Hétértékelő. Gyurcsány láthatóan már érzékeli, hogy az oltásellenes hangulatkeltés tévút, Jakab Péternek viszont korántsem ilyen gyors a reakcióideje – mondta Deák Dániel

Londonban élő orvos húga cáfolta meg és tette nevetségessé Fekete-Győr Andrást, aki közben kor­rup­cióval vádolja Karácsony Gergelyéket – mutatott rá lapunknak Deák Dá­niel politikai elemző. Beszélt arról is, a valóság a magyar kormány vakcinabeszerzését igazolta.

Fekete-Győr baloldali belháborút robbantott ki
Fekete-Győr András
Fotó: MH/Katona László

A bevándorlási válság után Magyarország ismét iránymutató lett Európában: míg néhány hete még divat volt támadni a baloldalon a keleti oltóanyagokat, ma már sorra jelentik be a tagállamok, hogy orosz és kínai vakcinákat akarnak beszerezni – mondta lapunknak Deák Dá­niel politológus.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, a valóság ismét az Orbán-kormányt igazolta, míg a felelőtlen baloldalt újra „arcul csapta”. Úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc szemmel láthatóan már érzékeli, hogy az oltásellenes hangulatkeltés tévút, ezért változtatott is a retorikáján.

Deák megjegyezte, nincs ilyen gyors reakcióideje Jakab Péternek, aki Orbán Viktort kuruzslónak nevezte a keleti oltóanyagbeszerzés miatt, Fekete-Győr András pedig magát tette nevetségessé, amikor Londonban élő orvos húga cáfolta meg őt élő adásban, miszerint az orosz oltóanyag hatékony, és azzal fognak oltani Nagy-Britanniában is.

Az elemző szerint tehát leszerepelt felelőtlen nyitási programjával a Momentum, hiszen szerte Európában az átoltottság mértékéhez kötik a gazdaság újraindítását. Rámutatott, így tesz a magyar kormány is, amely újabb konzultációt indított a témában, hogy a lehető legtöbben elmondhassák véleményüket, hiszen a nyitási intézkedések kapcsán csakis az emberek akaratával egybevágóan lehet megfelelő döntést hozni.

Ami a gazdaság újraindítását illeti, a politológus hozzáfűzte, ez az átoltottságon és az újrakezdés gazdasági alapjainak megteremtésén múlik. Magyarország szerinte uniós összehasonlításban jól áll, hiszen az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzés ellenére is tudott nagy számú oltóanyagra szerződni más forrásokból, és a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően a gazdaság az uniós átlagnál jóval kisebb mértékben esett vissza 2020-ban.

Deák úgy véli, mindezek visszaigazolják a stabil kormányzást, ami elengedhetetlen az újrakezdéshez. Hozzátette, komoly eredmény, hogy 2020-ban nem csökkent az ipari termelés volumene, a kiskereskedelem sem esett vissza, a fogyasztásban bővülés volt, az embereknél a válság ellenére sem maradt kevesebb pénz.

Ezzel szemben – szögezte le – a 2008-as gazdasági világválság során az akkori balol­dali kormány megszorítások tucatjait hajtotta végre, amelyek romba döntötték a magyar társadalmat, emiatt jelentősen nőtt a szegénység. A politológus értékelése szerint a baloldalra válsághelyzetekben nem lehet számítani, a 2008-as válság félrekezelése után a 2015-ös migrációs krízisnél is a bevándorlók oldalára álltak, most pedig hátráltatják a járvány elleni védekezést, a veszélyhelyzet meghosszabbításához sem járulnak hozzá.

Deák arra is felhívta a figyelmet, hogy ismét belháború robbant ki a baloldalon: miután a Momentum Hadházy Ákost indítja Zuglóban a választáson, az MSZP-s politikusok nekimentek a Momentumnak, Fekete-Győr András pedig arról beszélt, hogy száz forintból negyvenet ellopnak a 2014 óta baloldali irányítású kerületben. Az ügy pikanté­riája, hogy Zuglót 2014 és 2019 között az a Karácsony Gergely vezette, aki ma Budapest főpolgármestere – tette hozzá az elemző, következésképp a Momentum elnöke Karácsony Gergelyt és az MSZP-t is korrupcióval vádolja, miközben elviekben együtt akarnak majd kormányozni 2022-től.
 

Kapcsolódó írásaink