Belföld

Mindenkinek a véleménye fontos a kormány számára

Hétértékelő. Újabb lehetőség nyílik, hogy valós társadalmi viták után szülessenek a döntések

Az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti konzultáció lehetőséget biztosít a magyar társadalomnak arra, hogy a koronavírus-járvány kapcsán valódi véleményt formáljon a nyitás legfontosabbnak tartott ütemeiről – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Mindenkinek a véleménye fontos a kormány számára
A nemzeti konzultációk jelentős befolyással bírnak a kabinet álláspontjára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A gazdasági újraindítási akcióterv és a nemzeti konzultáció meghirdetését nevezte az elmúlt hét legfontosabb eseményének Kiszelly Zoltán politológus.

„Mindkét kormányzati döntés már azzal számol, hogy a vakcináknak köszönhetően a világjárvány a következő hónapokban visszaszorítható, és elő kell készíteni a megszorításokat követő nyitás lépéseit” – mondta az elemző, hozzátéve: „Egyértelmű, hogy csak fokozatosan, a kellő időpontot kivárva lehet nyitni, mert Portugália és Csehország példája egyértelműen mutatja, hogy súlyos következményei lehetnek egy elsietett lazításnak”.

„Amíg Nyugat-Európában csak arról kérdezik meg az embereket, hogy a nyári és téli óraátállításról mi a véleményük, addig itthon az életüket meghatározó döntések kapcsán mondhatnak véleményt” – hangsúlyozta a nemzeti konzultáció jelentőségét Kiszelly Zoltán, hozzáfűzve, hogy „ez egy valódi társadalmi vitát generál, amelynek minden esetben hatása van a kormányzati döntésekre, ezért a nemzeti konzultációknak nagyobb társadalmi támogatottságuk lehet, mintha a döntések az emberek megkérdezése nélkül születnének”.

Az Európai Bizottság (EB) elhibázott döntései miatt ugyan az unió országaiban a lehetségesnél lassabban zajlik a védőoltások beadása, hiszen kevés vakcinához jutnak a tagállamok, ám a járvány elleni védekezésben aktívan fellépő magyar kormánynak jobb esélyei vannak, mint a legtöbb európai országnak.

„Az orosz és a kínai vakcina itthon gyorsabban lesz elérhető, mint az uniós tagállamok többségében, így pedig előbb következhet be a társadalom szükséges átoltottsága” – vázolta a lehetőségeket a politikai elemző, akinek meggyőződése, hogy az oroszoknak és a kínaiaknak egyformán fontos, hogy jó referenciákat szerezzenek nálunk, hiszen Magyarország egy lehetőség nekik az Európai Unió eléréséhez.

„A kínai vakcina iránti bizalmat jelentősen növelheti, hogy Orbán Viktor már bejelentette, a távol-keleti védőoltással fogja beoltatni magát, amikor az oltási sorrend alapján sorra kerül. Azt már más országok vezetői kapcsán tapasztalhattuk, hogy egy ilyen döntésnek nagyon komoly hatása van. Mivel a következő hónapokban hárommillió vakcina beérkezésével számolhatunk, teljesen időszerű, hogy a nyitás lépéseiről társadalmi vitát kezdeményezzen a kormány” – mondta.

A politológus úgy érzi, az ellenzéken belüli pengeváltások egyértelműen azt mutatják, hogy nincsenek valós témáik, így egymás rovására igyekeznek térhez jutni.

„Az Ujhelyi István és a Fekete-Győr András között kibontakozott vita jól bemutatja ezt a helyzetet, amely kapcsán a legtöbben nem is tudják, miért vitatkoztak össze, csupán a szóváltás tényére emlékeznek. Az ellenzék itthon éppen azokat a szélsőséges véleményeket karolta fel a nyitás kapcsán, amelyeket Nyugat-Európában a szélsőséges pártok, politikusok hangoztatnak” – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal az emberek egészségét kockáztatja

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A hatékony kormányzati lépéseknek hála, a vakcinaháborúban hazánk jól áll, így az elsők között vezethetünk be tavasszal lazításokat az EU-n belül