Belföld

A protestszavazatokban reménykedik a baloldal

Hétértékelő. Elhibázott politikát folytat a nyugdíj kapcsán az ellenzék

Mivel a hatpárti ellenzéki szivárványkoalíció kormányzásképtelen, ezért csak az Orbán-ellenes hangulat kialakulásától remélhetnek sikert – így kommentálta lapunknak a baloldal egyre agresszívabb támadásait Deák Dániel politológus.

A protestszavazatokban reménykedik a baloldal
Márki-Zay Péter
Fotó: MH

Krekó Péter pár hete hangosan tiltakozott az ellen, hogy a balliberális pártok halálkampányának a szellemi atyja lenne, most mégis úgy tűnik, pontról pontra azt a tervet valósítják meg az ellenzéki politikusok, amit a Gyurcsány-kormányok alatt adófizetői milliárdokkal kitömött és intenzív amerikai kapcsolatokkal rendelkező Political Capital nevű agytröszt igazgatója korábban sugalmazott – mutatott rá lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Felidézte, ennek a stratégiának az egyik látványos megnyilvánulása volt a múlt héten Márki-Zay Péter, aki arról beszélt egy televízióműsorban, hogy ha összeomlana az egészségügyi ellátás, az térdre kényszeríthetné Orbán Viktort. Ez a kijelentés is jól mutatja, hogy a baloldali politikusoknak semmi sem drága a hatalom megszerzése érdekében – szögezte le az elemző.

A baloldal stratégiája világos, minden kormányzati intézkedést teljes erővel kell támadni, hiszen mivel a hatpárti ellenzéki szivárványkoalíció egyértelműen kormányzásképtelen, csak az Orbán-ellenes hangulat kialakulásától remélhetnek sikert – közölte az elemző.

Kifejtette: ugyanazt a forgatókönyvet akarják megvalósítani, mint amit az amerikai baloldal hajtott végre Donald Trumppal szemben, a Joe Bidenre szavazó amerikaiak negyede Trump-elleni protestszavazó volt. Ugyanakkor Orbán Viktor népszerűsége töretlen, a választók többsége a járvány negatív hatásai ellenére is mögötte áll.

A szivárványkoalíció kormányzásképtelensége a napnál is világosabb, másutt sem működnek a sokszínű politikai együttműködések, csak az elmúlt hetekben két négypárti koalíció bukott meg Európában. Emellett a baloldali „összefogások” által vezetett hazai településeken is ez tapasztalható.

Deák kitért arra is, hogy az elhibázott stratégia egyik áldozata Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke ugyanis úgy kritizálta a családtámogatási rendszert, hogy közben élvezi annak előnyeit, saját maga is felvette a csokot. A „bort iszik, vizet prédikál” magatartás komoly hitelességi válságot eredményez a baloldalon, az MSZP támogatottságának csökkenése mögött is nagyrészben ez áll – véli az elemző.

Rámutatott: az egykor több milliós szavazótáborral bíró szocia­lista párt ma a parlamenti bejutási küszöbbel küzd, csak más pártok hátán tud bejutni az Országgyűlésbe. Hasonlóan elhibázott politikát folytatnak a 13. havi nyugdíj kapcsán is, amit úgy támadnak a balliberális politikusok, hogy az ő kormányzásuk alatt vették el az idősektől ezt a forrást, és 2010 előtt a nyugdíjasok helyzete jelentősen romlott.

Ezzel szemben az Orbán-kormány kiemelten figyelt a szépkorúakra, az inflációt meghaladó nyugdíjemelések mellett egyszeri juttatásokkal és a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdésével is segíti őket – hangsúlyozta az elemző. Mint fogalmazott, savanyú a szőlő a baloldali politikusoknak.

Az elkövetkezendő időszak a gazdaság újraindításáról fog szólni, hiszen a kormány sikeres vakcinabeszerzéseinek köszönhetően be­látható időn belül be lesz oltva több millió ember Magyarországon, ennek köszönhetőn az unión belül hazánkban az elsők között oldhatják fel a korlátozásokat – folytatta Deák. Hozzáfűzte, ennek mikéntjéről a kormány az emberekkel közösen fog dönteni, ezért fontos, hogy a nemzeti konzultációs ívet online módon a lehető legnagyobb számban töltsék ki az emberek.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal az emberek egészségét kockáztatja

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A hatékony kormányzati lépéseknek hála, a vakcinaháborúban hazánk jól áll, így az elsők között vezethetünk be tavasszal lazításokat az EU-n belül