Belföld

Orbán: Elért bennünket a járvány harmadik hulláma

Az adatok alátámasztják, hogy elért bennünket a koronavírus-járvány harmadik hulláma - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken reggel.

Orbán: Elért bennünket a járvány harmadik hulláma
Orbán Viktor beszámolt a legújabb kormányzati lépésekről
Fotó: Mediaklikk

A kormányfő szokásos rádióinterjújában kiemelte: nemcsak a járványügyi adatok száma, hanem a tendenciája sem jó.

Az új koronavírus-adatokat ismertetve kifejtette: az új fertőzöttek száma 3093, 110-en elhunytak - az ő átlagéletkoruk 75,6 év -, a kórházban lévők száma is folyamatosan nő, jelenleg 4024-en vannak, lélegeztetőgépen pedig 352-en.

„Az dönti el a sorsunkat”, hogy a beoltottak vagy a harmadik hullám görbéje lesz gyorsabb: ha az oltások gyorsabbak lesznek és többen kérik, akkor „életeket nyerünk”, ha viszont a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, „életeket veszítünk” - fogalmazott a kormányfő.

„Oltunk, megkezdődött a konzultáció az újraindítástól, de közben már mindenki szabadulna. Ha minél többen jelentkeznek az oltásra, ha többen lesznek az oltottak, akkor nyerünk, ha a harmadik hullám nyer, akkor veszítünk” - mondta Orbán Viktor, aki leszögezte: a magyar egészségügy kiváló, az orvosok világszínvonalúak, az ápolók kiválóak és a kórházak is jók. „A magyar egészségügy bírni fogja. Ha 20 ezer embernek kellene hirtelen covidos kórházi ellátást biztosítani, arra is készek lennénk. Ehhez képest négyezer körül van most a kórházi ellátásra szorulók száma” - pontosított a kormányfő.

Objektum doboz

„Mindenkit arra kérek, oltassa be magát”

Orbán Viktor elmondta: 391 821 legalább egyszer beoltott személy van az országban, de hamarosan egy nagy ugrás következik, 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. 

Arról is beszélt, hogy az oltáskor tájékoztatást adnak a vakcina fajtájáról, amit ha elfogad az illető, beoltják vele, ha viszont nem jó neki, akkor „megnyugtatjuk, hogy ezzel nem esett ki a beoltandók sorából”, és majd értesítik, ha lesz olyan oltóanyag, amilyet szeretne. „Ez a folyamat jól halad. Március elején lesz 1 millió 225 ezer oltott ember, áprilisban pedig 2 millió 582 ezer beoltott személy lesz. Húsvétig mindenkit be tudunk oltani, aki eddig regisztrált. Ha nem tudunk róla, nem tudjuk beoltan. Ezért kell regisztrálni” - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy elfogadja-e a azt a vakcinát, amelyet az oltóponton felkínálnak neki, de tudnia kell az embereknek, hogy felfutóban a harmadik hullám, ezért átgondolt döntést kell hozni. „Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, jelentkezzen, menjen be, oltassa be magát, ha lehet, fogadja el azt, amit éppen kínálnak neki” - mondta.

Ma Magyarországon van a legtöbb, oltásra alkalmas vakcina

„Európai összevetésben ma Magyarországon van a legtöbb, oltásra alkalmas vakcina az EU tagállamait illetően. Májusra 3.5 millióval több embert fogunk beoltani, mint egy hozzánk hasonló méretű uniós ország, mert mi nemcsak az uniós vakcinabeszerzésre támaszkodunk, hanem saját beszerzést is folytatunk” - mutatott rá a kormányfő.

Kifejtette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már novemberben jelezte, „vakcinaverseny” lesz a világban, ezért javasolta, hogy Magyarország világszerte tárgyaljon, hogy a fellépő vakcinahiány ellenére itt biztosan legyen elég oltóanyag. Ezért kezdtek tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal - mondta. „Aki elsőként reagál, aki elöl halad, azt gyakran kritizálják, de ez engem nem igazán érdekel” - mondta a kormányfő.

Rámutatott, „most már a németektől kezdve mindenki” az orosz vakcina befogadásán dolgozik, és arra számít, eljön a pillanat, amikor majd a kínain is dolgozni fognak, „legyünk ebben biztosak”.

Arra a kérdésre, mikortól lehet használni majd Magyarországon a kínai vakcinát, a kormányfő azt felelte: Müller Cecília országos tisztifőorvostól azt a választ kapta, „jól halad”.

A baloldal nem ismer könyörületet

Az ellenzéki kritikákra úgy reagált: a baloldal egy „hatalmi iskola, Lenintől, Rákosin át, Kádár Jánoson keresztül jön ez a politikai hagyomány (...), ha hatalomról van szó, a baloldal nem ismer könyörületet”.
„Ha úgy gondolja a baloldal, hogy ő könnyebben kerül hatalomra, ha sikertelen a jobboldali-nemzeti kormány oltási programja, ha sikertelen a járvány kezelése, akkor ennek hangot is ad” - mondta.

Megjegyezte: a baloldal nyíltan megtagadta az együttműködést, de „most túlságosan messzire ment”, hiszen emberéletekről van szó.

„A baloldalnak köszönhetően a parlamentben hétfőn sistergett a gyűlölet. Láttam. De ne lepődjünk meg ezen, ők abban érdekeltek, hogy minél lassabban haladjon a védekezés. Most megtagadták az együttműködés, a másik oldalra álltak. Szerintem most túlságosan messze mentek, hiszen itt most emberéletekről van szó, ezek sokkal mélyebb dolgok, mint a hatalom és a politika” - mondta a kormányfő.

Az a jó döntés, amelyben minél többen részt vesznek

„Az újraindítással kapcsolatban minden döntését a felelősséget a kormány vállalja, de az a jó döntés, amelybe minél több embert be tudunk vonni. Ha az emberek elmondják a véleményüket, sokat segítenek nekünk és nekik is jobb, ha jó döntések születnek. Van annak valami szépsége, ha együtt tudunk jó döntéseket hozni. Én is kitöltöm a konzultációt, mert a becsület ezt kívánja. Aztán, ha letörjük a harmadik hullámot, jöhet az újranyitás” - mondta el a kormányfő, aki azt is tudatta, hogy egyetlen nap alatt 120 ezren töltötték ki a konzultációs ívet.

Remekül sikerült a V4-ek csúcstalálkozója

A V4 kapcsán a kormányfő elmondta: a héten megtartott, krakkói V4-es találkozó remekül sikerült. „Stratégia szerepe Szlovákiának van, tőkesúlya meg Lengyelországnak ebben az együttműködésben. Ezért minél nagyobb áteresztőképességű energiavezetékekkel és közlekedési útvonalakkal kell összekötni Lengyelországot és Magyarországot Szlovákián keresztül. Alapvető magyar gazdaságstratégiai érdek, hogy a lehető legtöbb módon össze legyünk kötve Lengyelországgal. Ehhez nekünk sztrádák kellenek, hiszen a magyaroknak hozzá kell férnie a 40 milliós lengyel piacnak, ahogy a lengyeleknek is hozzá kell férniük a magyar piachoz és a Balkánhoz” - mutatott rá a kormányfő.

Várhatóan az év végéig elkészül a Kassáig tartó útszakasz, de onnan még messze van Lengyelország, így azt a szakaszt is meg kell építeni, ha kell, akkor közösen - fejtette ki.

A V4 együttműködés megalakulásának 30. évfordulójáról szólva a miniszterelnök azt mondta: „ha összefogunk, mindannyian jobban fogunk járni, mindannyian gazdagabbak leszünk”.

Arra is kitért, hogy a V4 tagállamai együttesen a legnagyobb gazdasági partnerei Németországnak, ez az országcsoport „az európai gazdaság lokomotívja”.

Hosszú időn keresztül „mi védtük Európát” a külső veszélyekkel szemben, ám most megváltozott a helyzet, mert Nyugat-Európa beengedte a nem keresztény gyökerű kultúrákat, így ez a fajta nyomás már nem Közép-Európán keresztül érkezik, hanem máshonnan, mert „mi megépítettük a kerítést, megállítottuk a migrációt” - fejtette ki. De egy „okos nyugat-európai politikus” pontosan tudja, hogy egy erős Közép-Európa Nyugat-Európa stratégiai érdeke - összegzett.

Orbán Viktor rámutatott: a V4-eket már senki sem becsüli le, magabiztosan állnak ezek az országok a lábukon. „Itt erő van, dinamika, az európai gazdaság lokomotívjáról beszélünk. A nyugat-európaiak biztonságban érezhették magukat évszázadokon keresztül, mert a lengyelek és mi védtük Európát. Most megváltozott a helyzet, mert a Nyugat beengedte a migránsokat. Ők a hátsó kapukat kinyitották, de ez az ő dolguk. Egy okos európai politikus ma is tudja, hogy sok múlik azon, hogy a V4-es országok hogyan védik Nyugat-Európát” - mutatott rá a kormányfő, aki szerint egy erős Közép-Európa Nyugat-Európa stratégiai érdeke.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Konzultáció az újraindításról

ĀFokozatos legyen-e a nyitás, melyek legyenek az első lépései, illetve kapjanak-e felmentést egyes korlátozások alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – erről szól a hét kérdés

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom