Belföld

Egy év alatt csaknem százmilliárdot tapsolt el Karácsony Gergely

Hollik István: A számok azt mutatják, hogy a kormány együttműködik az önkormányzatokkal, az ellenzéki városok a válság ellenére gyarapodtak. Budapest vezetése valamit nagyon nem ért

Budapest városvezetése katasztrofálisan gazdálkodik a főváros vagyonával, ez derül ki az államkincstárnak elküldött elmúlt évi mérlegből. Miközben több ellenzéki vezetésű megyeszékhely – például Miskolc vagy Szeged – a koronavírus-járvány ellenére is jelentősen növelte vagyonát, Budapest majdnem százmilliárdot veszített Karácsony Gergely főpolgármester irányítása alatt.

Egy év alatt csaknem százmilliárdot tapsolt el Karácsony Gergely
Baloldali pénzszórók. Tüttő Kata, Karácsony Gergely és Horváth Csaba
Fotó: MH/Katona László

Az elmúlt időszakban számos balliberális városvezető panaszkodott, hogy a települése nehéz helyzetbe került a kormány intézkedései nyomán, ám úgy tűnik, hogy a tények ismét megcáfolják a pánikkeltőket. A vártnál sokkal kedvezőbbek az önkormányzatok gazdál­kodását mutató mérlegadatok.

A helyi önkormányzatok feb­­ruár elején küldik meg elmúlt évi elő­zetes mérlegüket a Magyar Államkincstárnak, így a saját maguk által készített összeállítás ad képet a tevékenységükről. Ezekből az adatokból az derül ki, hogy a koronavírus-járvány ellenére több vidéki nagyváros is jelentős mértékben gyarapodott, ám Budapesten megkezdődött a korábbi városvezetés idején felhalmozott értékek felélése.

Egyetlen esztendő alatt Budapestnek 94 milliárd forinttal csökkent a vagyona, 2181 milliárd forintról 2087 milliárdra. A 82 milliárdos államkötvény-állományból 69 milliárdot használt fel a főváros, az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 11 milliárddal, egyéb kötvényei 14 milliárddal, pénzeszközei tízmilliárddal apadtak. Az elmúlt évben Budapest saját tőkéje is 24 milliárd forinttal lett kevesebb.

A 2020-as gazdálkodást tükröző számok különösen akkor megdöbbentők, ha az ellenzéki vezetésű fővárosi kerületekkel vagy megyei jogú városokkal összehasonlítjuk. Szeged vagyona 8,5 milliárddal növekedve 303 milliárdra emelkedett, míg Miskolcé 242 milliárdról 249-re, azaz hétmilliárddal lett több a járvány ellenére. A baloldali koalíció belső harcaitól sújtott Eger jóval szerényebben, de a hatalmi küzdelmek ellenére is hétszázmillióval gyarapodott.

A fővároson belül sem törvényszerű a vagyonfelélés, erre a XI. kerület a példa. A Hitlert dicsőítő DK-s polgármester, László Imre ugyan számos botrányt kavart, valamint gazdasági visszaéléseket is felvetettek Újbuda gazdálkodása kapcsán, ám 1,8 milliárddal a válság idején is vastagabb lett a kerület. Az ugyancsak DK-s vezetésű Óbuda csupán hatvanmilliós veszteséggel zárt, azonban a gyurcsányista zászlóshajó, Erzsébetváros igazolta Niedermüller Péter korábbi kijelentését, amikor arra utalt, hogy ő nem ért a polgármesterséghez.

„Niedermüller Péter a Hunvald-korszak embereiben bízik, akik elherdálták az önkormányzat vagyonát, és azokat támadja, akik mindezt megpróbálták rendbe tenni” – nyilatkozta még tavaly decemberben Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, bár akkor még nem tudhatta, hogy egy év alatt Niedermüller csapata saját közlésük szerint hétszázmilliót tapsolt el. Ez ugyan nem tűnik rettenetesen soknak, a VII. kerület nem csupán méreteiben apró, gazdálkodási lehetőségei is eltörpülnek az említett településektől, így ez a hétszázmillió Erzsébetváros vagyonának mintegy másfél százaléka.

Még szerencse, hogy Karácsony – Niedermüllerrel szemben – „ért” a városvezetéshez, hiszen a budapestiek 94 milliárdos vesztesége arányaiban tekintve háromszorosa a VII. kerületinek, és ha a főpolgármester nem lenne ilyen felkészült, egy év alatt a 4,5 százalékos vagyonvesztésnél több is érhette volna a fővárost. Budapest értékcsökkenése a szegedi és a miskolci háromszázalékos gyarapodás tükrében nehezen magyarázható.

Mi azonban tettünk egy kísérletet, megkerestük a fővárosi önkormányzatot, hogy feleletet kaphassunk a drámainak tűnő veszteségekre, ám lapzártánkig nem érkezett válasz.

Bagdy Gábor, KDNP-s fővárosi képviselő, aki Tarlós István idején a pénzügyi főpolgármester-helyettes volt, lapunknak óvatosan fogalmazott: „Az elmúlt esztendő minden gazdálkodónak nehezebb volt, de az egyértelmű, hogy megrendült a főváros anyagi helyzete, fekete-fehéren kiderült, hogy fenntarthatatlan gazdálkodás zajlott, amit azért tudott a jelenlegi vezetés folytatni, mert rendkívül jó állapotban vették át Budapestet.”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint „a számok azt mutatják, hogy a kormány együttműködik az önkormányzatokkal, jól jelzik ezt a vidéki ellenzéki városok teljesítményei, amelyek a válság ellenére gyarapodtak. Az is egyértelműen kiderül az adatokból, hogy Budapest vezetése valamit nagyon nem ért, ezért következhetett be ilyen mértékű vagyonvesztés” – értékelt a Magyar Hírlapnak Hollik István.

Nyugodtan nevezhetjük Budapestet a legszerencsésebb adottságú településnek, amit alátámaszt, hogy a KSH kimutatása szerint 2019-ben a magyar vállalkozások forgalmának 41,2 százaléka realizálódott a fővárosban. A 2020. évi költségvetésben a Gazdaságvédelmi Alapból közvetlenül gazdaságfejlesztésre mintegy háromezermilliárd forintot fordított a kormányzat. Az adatok szerint ezen belül a direkt finanszírozás harminc százaléka szintén fővárosi fejlesztéseket takart, ennek ellenére jött össze a tekintélyes vagyonvesztés.

Márpedig a főváros gazdálkodása nem épülhet folyamatosan a külső forrásokra, ahogy erre Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában is utalt. „Nagyon sokan cserélnének Budapesttel” – szögezte le a miniszterelnök. „Az összes állami támogatás 44 százaléka került Budapestre. Ez a kivéreztetés? Erős Magyarországhoz, erős fővárosra van szükség. Ha Budapest támogatási aránya a jövőben csökken, az inkább az igazságosság felé viszi el majd az országot” – mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink