Belföld

Továbbra sincs egyetértés a zsidó szervezetek között

Rabbiperpatvar

Kardos Péter neológ főrabbi, holokauszt-túlélő is bejelentette Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének, hogy kilép a Rabbitestületből – írja a Mazsihisz honlapja.

A Mazsihisz már kedden kiadott egy közleményt, amely szerint a szervezet vezetősége aggodalommal érzékeli, Rabbitestülete hogyan veszíti el tagságát, hogyan üresedik ki tevékenysége. Arra kérik a testület tagjait, hogy a neológia, tágabb értelemben a magyar zsidóság érdekében emelkedjenek felül személyes sérelmeiken, legyenek figyelemmel hivatásuk méltóságára, mindennek közös munkában kell megnyilvánulnia.

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) kapcsán kijelentik, sem a Mazsihisznek, sem a neológiának nincs szüksége olyan szervezetre, amelyik megosztja a magyarországi neológiát. Válaszközleményében a Zsima azt írta: „Mélyen fájó, hogy a felekezeti irányultságban a Zsimához legközelebb álló bejegyzett másik zsidó egyház részéről ismételten nemcsak nyers elutasításban, hanem nyílt támadásban is van részünk.”

Heisler András korábban levélben kérte a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más vallási közösség tagjai, utóbbi alatt minden bizonnyal a néhány hónapja alakult Zsimára gondolhatott. A Zsima tiltakozott, az ötvenes évek hangulatához hasonlította Heisler levelének tartalmát.

Kapcsolódó írásaink

Belháború a Mazsihiszben

ĀAz árulók nem maradnak titokban: A vezetőség eltökélt a szivárogtatások, a belső levelezések, a hanganyagok illetéktelen kezekbe juttatása elleni fellépésben