Belföld

Kreatívabb vizsgafeladat is lesz az érettségin 2023-tól

Problémamegoldó képesség

Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól, előtérbe kerül a kreativitást és az önálló problémamegoldást igénylő értékelési formák alkalmazása – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Hozzátette: felmenő rendszerben lépnek életbe a módosított szabályok, tehát az idei vizsgákra semmilyen hatásuk nem lesz a módosításoknak. Az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályozás felülvizsgálata és megújítása.

A 2020-ban közzétett új kerettantervek módszertani megközelítéséhez illeszkedve több vizsgatárgynál előtérbe kerül a kreativitást és az önálló problémamegoldást igénylő értékelési formák – így például a projektmunka – alkalmazása, egyes vizsgatárgyak struktúrája ennek megfelelően módosul. Az általános vizsgakövetelmények továbbra is az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendeletben jelennek meg, de a részletes vizsgakövetelmények a tavasz folyamán, további egyeztetéseket követően tárcadokumentumként lesznek elérhetők a minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal honlapján.

A 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakáig a korábbi vizsgakövetelmények szerint zajlanak majd az érettségi vizsgák. A koronavírus-járványra való tekintettel a Pedagógus II. minősítési eljárásban való részvétel újabb egy évvel kitolódik.

Kapcsolódó írásaink

Hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

ĀJanuár eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével - Február 15-éig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra