Belföld

Elutasította a bíróság a valóságbizonyítást a Lackner által Dódity ellen indított perben

Fehér poros orrok

Pénteken első fokon ítéletet hirdet a XVIII. és XIX. kerületi bíróság abban a rágalmazási perben, amelyet az MSZP-ből kizárt Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő indított Dódity Gabriellával, a Fidesz–KDNP Budapest XIX. kerületi frakcióvezetőjével szemben.

Elutasította a bíróság a valóságbizonyítást a Lackner által Dódity ellen indított perben
Dódity Gabriella
Fotó: MH

A bírósági ügy egy kommentháborúból alakult ki, amelyben Dódity nem tűrte a képviselőtársának származását érintő mocskolódást, és Lackner posztja alá azt írta: „két csík között sem vagytok olyan hazafiak, mint ő”, továbbá Dódity „fehér poros orrokat” is emlegetett.

Mindez még azelőtt történt, hogy nyilvánosságot kaptak azok a felvételek, amelyeken Lackner egy tányéron fehér port rendezget csíkokba, és többször is hallható, ahogy az akkor még kispesti szocialista képviselő és társai kokainról és más tudatmódosító szerekről beszélgetnek. Lackner a hangfelvétel tanúsága szerint miközben korrupciós ügyekről beszélt, egyebek mellett azt mondta: „Aki az önkormányzati politikában évente nem keres százmillió forintot, az hülye.”

A rágalmazási ügyben a múlt héten megtartott tárgyaláson Dódity Gabriella indítványozta, hogy a bíróság hallgasson meg négy tanút is, akik szintén bizonyítani tudják az általa a világhálón kifejtettek valódiságát, ám ezt a bíróság indoklás nélkül elutasította. A fideszes frakcióvezető lapunknak azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a bíróság kizárta a valóság bizonyításának lehetőségét.

A közszereplővel kapcsolatban olyan tényre utaló kifejezések sajtóban történő közlése, amelyek – valóságuk esetén – alkalmasak a közszereplő ellen büntetőeljárás indítására, túlmegy a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságán, és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének a megállapítására adhatnak alapot. Ez esetben a valóságbizonyításnak van helye – tette hozzá Dódity.

Kapcsolódó írásaink