Belföld

Balos járványügyi szemfényvesztők

Ismét árnyékra vetődött Hadházy, az általa bírált vakcinaszállítási mód teljesen szabályos. Varga-Damm Andrea azt bizonygatta, a korlátozó intézkedések eltúlzottak, fölöslegesek

Hétről hétre beigazolódik: hiába képzelik a baloldali politikusok magukat többek között járványügyi szakembereknek is, ha rajtuk múlna a védekezés menedzselése, ma már valóban összeomlott egészségügyről beszélhetnénk.

Balos járványügyi szemfényvesztők
Kókler akcióban. Hadházy Ákos egy tavalyi tüntetésen
Fotó: MH/Katona László

Fekete-Győr András Momentum-elnök egészen hétfőig az Oroszországból és Kínából érkező oltóanyagok ellen ágált, mondván: amíg azok nem kapják meg az Euró­pai Gyógyszerügynökség engedélyét, nem számítanak biztonságosnak, így ne is használják idehaza. A baloldali pártvezér januárban totális pénzkidobásnak nevezte, hogy a kormány vásárol az orosz Szputnyik V készítményből.

Fekete-Győr betonbiztos járványügyi szakértelmét Angela Merkel sem tudta megingatni akkor, amikor arról beszélt: a Szputnyik V készítmény is hatásos lehet, így elő kell segíteni annak európai uniós engedélyeztetését. Megtette ezt hétfőn a német kancellár helyett a pártelnök húga, Fekete-Győr Alexa, aki közös Facebook-live-jukban kijelentette, az orosz vakcina hatékony és biztonságos oltóanyag.

Az egyébként Londonban dolgozó aneszteziológus azt mondta, meglátása szerint az Egyesült Királyságban is fognak oltani a Szputnyik V-vel. Csak akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő átoltottság van már a népesség körében, mert ha ezt túl hamar meglépik egy országban, akkor elterjedhetnek a mutációk, és hatástalanná válhatnak a vakcinák – mutatott rá Fekete-Győr Alexa. A Momentum-elnök húga utóbbi gondolatával a Momentum részleges nyitási kezdeményezésének hitelét is kerékbe törte.

Fekete-Győr mellett a héten Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szakértelme is (újra) megkérdőjeleződött, egyik bejegyzésében ugyanis azt kifogásolta, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal kérte a háziorvosokat, vigyenek hűtőtáskát és jégakkut, amikor a Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán átveszik a Moderna-vakcinákat. Hadházy azt írta, a hűtési lánc biztosítása érdekében a kormánynak kellene megszerveznie az ampullák kiszállítását egy arra alkalmas hűtőkocsival.

Csakhogy ezt a problémát a Telex portál által megkérdezett háziorvosok többsége nem értette, mert hozzájuk futárok szállították ki az oltóanyagokat. Más orvosok abban sem láttak semmi kivetnivalót, hogy nekik vagy az asszisztensüknek kell elmenni a készítményekért, hiszen évek óta így szokták átvenni például az influenza elleni oltóanyagot, amelyet speciális, gyógyászati segédeszközboltokban beszerezhető hűtőtáskákkal szállítanak, így nem szakad meg a hűtési lánc.

Verbális járványügyi ámokfutást rendezett kedden a parlamentben a Jobbikból tavaly kilépett Varga-Damm Andrea, megállapítva, semmilyen tudományos alátámasztása nincs a kormányzati intézkedéseknek. Doktor Gődényt megszégyenítő érvekkel igyekezett bizonyítani, hogy az intézkedések abszolút eltúlzottak, mert valójában a fertőzötteknek csak igen kis hányada betegszik meg, és magába a koronavírusba még nem halt bele senki, csak a következményeibe.

„Elemezte” a napi járványügyi jelentést, és megállapította például, hogy a lélegeztetőgépen lévők száma semmilyen információval nem szolgál. Egyébként szerinte csupán azért nő az oltási hajlandóság, mert az emberek félnek bekerülni az egészségügyi ellátórendszerbe.

Kapcsolódó írásaink