Belföld

Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem

Jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem (SE) a „US News Best Global Universities” 2021-es világrangsorában. a legjobb helyezést idén is a „kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érték el, amelyen tavalyhoz képest huszonöt helyet előrelépve már a világ 87. legjobb felsőoktatási intézményének számítanak. A gazdaság-újraindítási akciótervben a hazai egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint újabb lendületet ad az élmezőnyhöz való felzárkózáshoz.

Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem
Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinika
Fotó: semmelwies.hu

A „US News Best Global Universities" világrangsor 80 ország közel 1500 intézményének teljesítményét méri össze döntő részben objektíven mérhető mutatók alapján. A SE nyolc szakterületi listán szerepel, helyezései a 87. és a 345. között mozognak. A kardiológiai területen leginkább a nemzetközi együttműködések és idézettség húzzák fel az intézmény teljesítményét.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ennek kapcsán elmondta: „A magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, egyre versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan nő. A koronavírus okozta világjárvány idején mindenhol felértékelődik az orvosi egyetemek szerepe, közreműködésük nélkülözhetetlen a betegek kezelésében, a lehetséges gyógymódok, terápiák kutatás-fejlesztésében. A magyar intézmények ebben a nehéz időszakban egészségügyi és innovációs területen is jól vizsgáznak, különösen igaz ez a Semmelweis Egyetemre, ebben vitathatatlan érdemei vannak Merkely Béla rektornak. A kormány azon dolgozik, hogy az évtized végére több hazai egyetem is állandó helyet vívjon ki magának Európa és a világ legjobbjai között."

Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbeteg-szakellátás negyedéért felelnek, jelentős bázisai a nemzetközi szinten kiemelkedő hazai szakirányú kutatásnak is.

A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A történelmi léptékű fejlesztési programnak köszönhetően világszínvonalú képzések egyre bővülő választéka válik elérhetővé a magyar fiatalok számára idehaza is.

Kapcsolódó írásaink