Belföld

Gulyás Gergely: A kormány tárgyal valamennyi településsel

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, miután a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt.

Gulyás Gergely: A kormány tárgyal valamennyi településsel
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gulyás Gergely közölte: 2011 és 2019 között a magyar gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok bevételei is jelentős mértékben nőttek, de a koronavírus-járvány nehéz helyzetet, 5,2 százalékos recessziót eredményezett a magyar gazdaságban tavaly. A csökkenés az európai uniós átlagnál „jelentősen kisebb”, mégis az az állami költségvetésnek több ezer milliárd forintos hiányt jelent - jegyezte meg a miniszter.

A kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is - hangsúlyozta, hozzátéve: szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra.

Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük.

„A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (.), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek” - hangoztatta a tárcavezető. Hozzátette: a 25 ezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül.

Gulyás Gergely úgy folytatta: az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány. 

A miniszter ismertette: szerdán a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium államtitkáraival közösen meghallgatták az önkormányzatok helyzetértékelését - jelezte.

Gulyás Gergely azt hangoztatta: abban vagyunk érdekeltek, hogy ahol tudunk, segítsünk. Tájékoztatása szerint külön, valamennyi településsel tárgyalni fog a kormány: ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel.

„Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni” - mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amely a helyi közösségek javát szolgálja és az önkormányzatok működését is segíti.

Kifejtette: a következő hetekben és márciusban a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság tárgyal valamennyi képviselő-testülettel.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy nagyon eltérő az egyes önkormányzatok helyzete.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: ellenzéki és kormánypárti polgármesterek nagyjából hasonló számban képviseltették magukat a szerdai egyeztetésen. Felsorolása szerint azon mások mellett jelen volt Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármestere.

Kapcsolódó írásaink