Belföld

Szivárványos ellentétek

Csak a kényszer tartja egyben az ellenzéki koalíciót Terézvárosban

Múlt héten robbant a koalíciós bomba Terézvárosban, amikor az önkormányzat MSZP- és DK-frakcióvezetői – Szilágyi Erika és Kecskés Balázs – indulatos levélben bírálták Soproni Tamás momentumos polgármestert, mert az általa hangoztatott értékekkel szemben, a veszélyhelyzettel visszaélve, diktatórikusan döntött a helyi vállalkozókat érintő programról. Emlékeztették, korábban Soproni támogatást kért tőlük.

Szivárványos ellentétek
Soproni Tamás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Nagyon mély gyökerei vannak a polgármester és a koalíciós partnerei közötti ellentétnek” – kommentálta a Magyar Hírlapnak a levelet Lindmayer Viktor, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. „Kétségtelen, hogy Soproni habitusa elég lobbanékony, gyorsan kimond dolgokat, és ezeket előzetesen nem mindig mérlegeli. Ám meglepő módon néha könnyebb vele egyeztetni, mint a levelet aláíró tiltakozókkal, akik a Terézvárosban ellenzékbe szorult Fideszt megpróbálták mindenhonnan kiszorítani” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a konfliktus még az Andrássy úti paloták értékesítéseinek ügyeire nyúlik vissza, amelyekben a bíróság megerősítette a felvetésüket, és elmarasztaló ítéletet hozott az eladások kapcsán. „A feszültség szinte minden területen gyakran tapasztalható a koalíción belül” – fűzte hozzá.

Kerestük Kecskést és Sopronit is, hogy megtudjuk, a levelet követően sikerült-e egyeztetniük az ellentétekről, továbbá a veszélyhelyzet elmúlásával lehetségesnek tartják-e a közös munkát vagy felbomlik a szivárványkoalíció. Lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Kapcsolódó írásaink

Momentumos diktatúra Terézvárosban

ĀGyakorlatilag működésképtelenné vált a Soproni Tamás polgármester által korábban moslékkoalíciónak nevezett baloldali összefogás a VI. kerületben, egyre nő a feszültség