Belföld

Niedermüller Péter utcára tenné az ország egyetlen zsidó televízióját

Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa és műsorvezetője interjút adott a Neokohn című, elsősorban külpolitikával foglalkozó magyar-zsidó hírportálnak, amelyben elmondta, hogy a Niedermüller Péter DK-s polgármester vezette Erzsébetvárosi Önkormányzat ki akarja őket rúgni a Wesselényi utcai ingatlanjukból. A gyurcsányista városvezetés „másképp kívánja hasznosítani a jövőben az ingatlant”, abban pedig könnyen elképzelhető, hogy már nem lesz helye az ország és Európa egyetlen zsidó televíziójának.

Niedermüller Péter utcára tenné az ország egyetlen zsidó televízióját
Niedermüller Péter, a baloldal erzsébetvárosi polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Breuer elmondta, hogy a televíziót a saját tőkéjéből, illetve társadalmi célú hirdetésekből tartják fenn, idáig veszteséggel működtek, de idéntől már csekély összegű nyereséget várnak.

Elejéről kezdve a történetet Breuer elmesélte, hogy amikor a VII. kerületbe költöztek 6 éve, az önkormányzat megrendelt egy objektív híradót, amit hetente négyszer ismételtek. Ezért fizettek 5 millió forint plusz áfát. Majd jött a DK-s vezetés, akik végül lenyomták az árat 2 millió plusz áfára. Ezt Breuer normálisnak tartja, de külön hangsúlyozta, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat jóval együttműködőbb volt velük. 

A Heti TV vezetője elmondta, 2019 ősze előtt kapott tájékoztatást róla, hogy Vattamány Zsolt korábbi kormánypárti polgármester hol, mikor és mit csinál, egy operatőr követte, és nem szóltak bele, hogy a televízió abból mit ad le. „Aztán jött a mostani városvezetés, akik viszont semmi támpontot nem adnak, majd november 2-án Merényi Miklós, kabinetfőnök írt egy kirúgó levelet. Ő már az első perctől azt mondta, hogy a Heti TV-t látni sem akarja, menjek, ahova akarok” – panaszolta Breuer Péter.

Ezt követően Breuer ellátogatott Niedermüller Péter polgármesterhez, aki közölte vele, hogy „az egész ügyről nem tud semmit”. Azt is mondta, „intézkedik, de azt kérte, hogy a zsidókkal, akikkel jóban van Breuer, írjanak neki levelet, a tévé mellett kardoskodva”. Ezt ő meg is tette.

Később Niedermüller azt mondta neki, hogy beszéljen a testület tagjaival, erre is sor került. Majd a polgármester decemberben elment a Heti TV-be, de még akkor sem tudatta vele, hogy ne lenne rendben minden.

Ezután következett a szerződésbontás, amelyben az állt: 2021. április 30-ig maradhat a zsidó televízió a Wesselényi utcai ingatlanban. 

Breuer elmondása szerint 2020. december 22-én írt Merényi Miklós kabinetfőnök neki egy újabb levelet, amelyben kifejtette „nem érti mit pattogok, ő már novemberben megírta, hogy ki vagyok rúgva”. Január 6-án Breuer pedig kapott egy SMS-t arról, hogy a műsorát megszüntetik, mert nem tudják folytatni a támogatást, tehát még csak nem is személyesen közölték ezt vele.

A Heti TV vezetőjének az értelmezése szerint „ez nem támogatás, hiszen egy szolgáltatásról van szó. Fizetnek, mi pedig teljesítünk. Ezután még két műsort grátisz elkészítettem. De ezután is lesz kerületi magazinműsor, azonban semmi másról nem fogok beszélni, mint a kerület problémáiról”. Breuer értékelése alapján ezután mérgesedett el közte és Erzsébetváros baloldali vezetése között a viszony.

Az épületből való kirúgás konkrét körülményeiről elmondta, „január 21-én lesétált hozzám az Erőművház igazgatónője, elnézést kért, hogy egy kellemetlen hírt kell átadjon, de április 30-cal ki kell költözzünk. Tisztán, kifestve kell elhagynunk az épületet”.

Végezetül Breuer Péter hozzáfűzte, hogy ő szeretne maradni az épületben, mert szerinte a Heti TV egy közfeladatot ellátó televízió, amelyikben minden órában hírek vannak. Ismertette, hogy időközben kiírt az önkormányzat egy pályázatot, és ők is pályáztak. Ezt ő így értékelte: „állítólag nagyon jó anyagot írtunk, ezt többen is megerősítették. És nem mellesleg, a legmagasabb bérletidíj-ajánlat is tőlünk érkezett. Az, hogy ez mire lesz elég, egyelőre nem tudni”.

Kapcsolódó írásaink