Belföld

Akadálymentesítés: újabb ígéret

Megtörtént a tartalékkeret visszatöltése – állítja a főpolgármester

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete már az ombudsmanhoz fordult volna a 3-as metró akadálymentesítésének ügyében, a Főpolgármesteri Hivatal most mégis talált pénzt a célra.

Akadálymentesítés: újabb ígéret
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tartja magát a Fővárosi Önkormányzat a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) kötött megállapodáshoz, nem von el forrásokat az aluljárók akadálymentesítésétől – állította megkeresésünkre a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette Főpolgármesteri Hivatal.

Amint azt megírtuk, a MEOSZ kilátásba helyezte, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmód Főigazgatóságához fordul, ha a 3-as metró jelenleg zajló felújítása során nem akadálymentesítik a metrómegállókat. A mozgáskorlátozottakat tömörítő szervezet azt követően határozta el mindezt, hogy tudomására jutott: a főváros több mint egymilliárdot vonna el az akadálymentesítésre félretett keretből.

A városháza érdeklődésünkre most azt írta: a forrásátcsoportosítás a 3-as metrófelújítás megkötött szerződéseihez kapcsolódik, amelyben két állomás, a Pöttyös utca és az Ecseri úti metrómegállók utólagos akadálymentesítése került be a kivitelezési szerződésbe, a tartalékkeret terhére.

E tartalékkeretnek a visszatöltése megtörtént fővárosi keretből, így nincs akadálya, hogy a vonal mind a húsz állomásának akadálymentesítése megvalósuljon a MEOSZ-szal kötött megállapodással összhangban – közölte lapunkkal a városháza. Hozzátették, az aluljárók közül a Határ út és a Göncz Árpád városközpont (a korábbi Árpád híd) megállók esetében a BKK most készíti elő a közbeszerzési eljárást az aluljárók akadálymentesítésére.

A Fővárosi Önkormányzat és a MEOSZ tegnap egyeztettek, a MEOSZ tájékoztatása szerint áttekintették a 2018-as megállapodásban rögzített, a metróvonal állomásainak akadálymentesítésével kapcsolatos vállalásokat. A szervezet reméli, hogy a 2018. május 10-én, még a Tarlós István vezette városvezetéssel kötött közös megállapodásban foglalt vállalásait a főváros ígérete szerint maradéktalanul teljesíti. Ugyanakkor az egyes állomásokat érintő konkrét műszaki tartalomról további részletes szakmai egyeztetést tartanak szükségesnek az érintett fővárosi cégek bevonásával.

Kapcsolódó írásaink