Belföld

Tette a tudatlant Niedermüller Péter

A Freeszfe Egyesület szemforgató diákjai csak szavakban szolidárisak a hoppon maradt zeneiskolásokkal

Továbbra sem jelezték kiköltözési szándékukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem képmutató diákjai abból az ingatlanból, amelyet eredetileg a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskolának újítottak föl sok száz millió forintért.

Ki ne szeretne fiatalként úgy „lázadni”, hogy közben megdobják egy mástól ellopott, hétszázmillió forintért csodálatosan felújított ingatlannal? – egy mondatban talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni a VII. kerületben kialakult tragikomikus helyzetet.

Mint ismert, Erzsébetváros baloldali vezetése csekély kétmillió forintos bérleti díjért odaadott egy hétszázmillió forintért felújított, több száz négyzetméteres Damjanich utcai ingatlant a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése ellen tiltakozó szűk diákcsoportnak. A történet szépséghibája pusztán annyi, hogy ezt az épületet – dokumentumokkal bizonyíthatóan – eredetileg a kerület népszerű oktatási intézményének, a hatszáz diákot nevelő Molnár Antal Zeneiskolának szánták.

A Mandiner.hu gyakorlatilag szinte az összes olyan eredeti iratot lementette a kerület honlapjáról, amelyet a baloldali vezetés még nem törölt le időben. S bár a baloldali polgármester, Niedermüller Péter azt mondja, semmiféle írásos nyom nem bizonyítja, hogy az épületet korábban a zeneiskolának szánták, állítása tarthatatlan, hiszen a képviselő-testület 214/2017.06.16. számú határozatából kiderül, hogy az tizennégy igen és egy-egy nem és tartózkodás mellett fogadta el a felújítás terveit.

Sőt egy 175/2019 számú határozat során egy bizottság egyhangúan arról döntött, hogy szerződést köt a zeneiskola kialakítására. Az már csak hab a tortán, hogy a jelenlegi vezetés több tagja is ott ült a testületben a korábbi időszakban.

A botrány kipattanása okozta kényszer hatása alatt a kerület vezetése „egyeztetésre” hívta a zeneiskola vezetését, majd közölte, előbb-utóbb méltó helyre költözteti a tanintézményt. Ugyanakkor rögvest azt is tudatták, hogy erre 2022-ig nincs kényszer, azaz szerintük a pedagógusok továbbra is képesek szétszórva, több mint fél tucat helyszínen dolgozni. A baloldal által kézivezérelt Freeszfe Egyesület vezetése szemforgató módon annyit reagált a történetre, hogy „szolidálisak a zeneiskola vezetésével”. Ugyanakkor arról nem szólnak a hírek, hogy a valódi együttműködés keretében ki akarnának költözni a másoktól ellopott s nekik juttatott ingatlanból.

Kapcsolódó írásaink