Belföld

Szabályszerű volt az önkormányzati választás lebonyolítására fordított pénzek felhasználása

Szabályszerű volt a 2019-es önkormányzati és nemzetiségi képviselők választására fordított pénzeszközök tervezése, felhasználása, elszámolása és annak ellenőrzése - állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata.

Szabályszerű volt az önkormányzati választás lebonyolítására fordított pénzek felhasználása
A választási eljárásról szóló törvény rendelkezése alapján a pénzeszközök felhasználásáról az ÁSZ tájékoztatja az Országgyűlést
Fotó: MH

Az ÁSZ csütörtöki - a szervezet honlapján olvasható - tájékoztatása emlékeztet rá: a választási eljárásról szóló törvény rögzíti, hogy a helyi önkormányzati választás előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásának költségeit, valamint a választási szervek tevékenységével összefüggő egyéb költségeket a központi költségvetésből kell biztosítani. A választási eljárásról szóló törvény rendelkezése alapján a pénzeszközök felhasználásáról az ÁSZ tájékoztatja az Országgyűlést.

Mint írták, az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt a Belügyminisztériumra, a Nemzeti Választási Irodára (NVI), húsz területi választási irodára és ötven helyi választási irodára. Az NVI adatai alapján a 2019. október 13-án lebonyolított választási eljárásra fordított költségvetési kiadás 8 milliárd 26 millió forint, a megismételt választási eljárásra fordított kiadás 70,1 millió forint volt.

Az ÁSZ megállapítása szerint az NVI, a területi választási irodák és a helyi választási irodák a választási eljárásra fordított pénzt célhoz kötötten, a helyi önkormányzati választás előkészítésére és lebonyolítására használták fel. A választási irodák a felhasznált pénzeszközökkel kapcsolatos pénzügyi elszámolási kötelezettségüknek az előírások szerint eleget tettek. Az NVI, a területi választási irodák és a helyi választási irodák a pénzeszközök felhasználásával összefüggő ellenőrzési kötelezettségüknek a jogszabályi előírás szerint eleget tettek - közölte a számvevőszék.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék javaslatot nem fogalmazott meg.

Kapcsolódó írásaink

Halász: A baloldal csak sanyargatta a nyugdíjasokat

Ā„Gyurcsány Ferenc és a baloldal elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját”

Hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

ĀJanuár eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével - Február 15-éig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra