Belföld

Debrecenben megújul a Főnix csarnok

Átfogó felújítás kezdődött a debreceni Főnix csarnokban, az ország második legnagyobb multifunkciós sport- és rendezvényközpontjában - jelentette be a cívisváros polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón a helyszínen.

Debrecenben megújul a Főnix csarnok
Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a debreceni Főnix Csarnok felújításáról tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy a 2002-ben átadott csarnok számos nemzetközi és hazai sportesemény, illetve kulturális rendezvény helyszíne volt, és az elmúlt 18 évben kiválóan funkcionált, de most megérett egy komplex felújításra.

Hozzátette: a megújuló Főnix csarnok lesz az egyik helyszíne a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. A felújítás nettó 2,5 milliárd forintos összegéhez a kormány 1,9 milliárddal járul hozzá, a többit a Magyar Kézilabda Szövetség fedezi.

A felújítás során egyebek mellett új burkolatot kap a csarnok, átalakítják a gépészeti és légtechnikai berendezéseket, a világítást. A munkálatokkal októberre végeznek, így jövő év elején már megújult környezetben fogadhatják a férfi kézilabda Eb-re érkezőket - részletezte Papp László.

A felújítás utáni első jelentős nemzetközi versenynek már idén novemberben ad otthont a Főnix - mutatott rá Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. Közlése szerint a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa négy helyszínének egyike lesz Debrecen, ahol olimpiai indulási jogot lehet szerezni.

Bíró Szabolcs, a 2022-es férfi kézilabda Eb szervezőbizottságának elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy a rendezvénynek kiváló helyszíne lesz Debrecen, és a megújult Főnix csarnok. Utalva az elmúlt években Debrecenben rendezett hazai és nemzetközi kézilabda-tornák sikerére azt mondta, a partnerség újra meg újra visszahozza őket Debrecenbe.

Becsky András, a csarnokot működtető Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője megjegyezte: az elmúlt években több mint 30 világversenyt rendeztek, de férfi kézilabda Eb még nem volt Debrecenben. Nagy izgalommal, felkészülten várják az eseményt a megújult Főnix csarnokban - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink