Belföld

A Szajna-parti életérzés ára

Újabb törésvonal a zuglói szivárványkoalícióban: a szocialista polgármester visszavont egy üzlethelyiség cseréjéről szóló előterjesztést, a Momentum és a Párbeszéd sem szavazta meg

Trükkös bérletijog-cserével próbál helyzetbe hozni a baloldali vezetésű Zugló egy vállalkozást, miközben öt évig hagyott parlagon heverni egy értékes ingatlant, ezzel az önkormányzat csaknem harminc millió forintot veszített – állítja egy helyi képviselő.

A Szajna-parti életérzés ára
Várnai László
Fotó: MH/Purger Tamás

Miért áll öt éve üresen egy frekventált helyen lévő üzlethelyiség Zuglóban? – ezt kérdezi blogján Várnai László független önkormányzati képviselő. A kérdés azért is indokolt, mert a Horváth Csaba szocialista polgármester irányította zuglói koalíció óriásplakáton hirdeti az önkormányzat sanyarú helyzetét, a képviselő pedig azt állítja, pusztán egy helyiségen csaknem harmincmillió forintot bukott a kerület.

Ráadásul az ingatlan a Thököly út 150. alatt sokáig pékségként működött, 2016 óta viszont üresen áll, holott 2017-ben egy vállalkozó szintén pékséget nyitott volna, ajánlatával hivatalos levélben kereste meg Karácsony Gergely polgármestert és a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t. Ez a cég gazdálkodik Zugló vagyonával, amelyben ezer helyiség található.

A helyiségek fele üresen áll, ami azért különös, mert az önkormányzatoknál gyakorlat, hogy a bérlőkkel újíttatják fel a helyiségeket, amelyek aztán annak költségét lelakják.

A Thököly út 150. alatti ingatlanra jelentkező pékség havi 250 ezer forint bérleti díjat ajánlott, megfizette volna az évi másfél millió forint közüzemi díjat, és vállalta, hogy 12,5 millió forint értékben felújítja a helyiséget. Az önkormányzati cég azonban az ajánlattevőt elhajtotta azzal, hogy az alapterület anomáliájára derült fény, ami tisztázásra szorul. Inkább maguk fizették a havi 19 ezer forint rezsit, sőt a ZVK Zrt. tizenötmillió forintért a bolthelyiséget fel is újította.

A ZVK Zrt. által okozott kár így 27,5 millió forint – írja bejegyzésében Várnai László, a CivilZugló önkormányzati képviselője.A vagyonkezelő a bolt előtti teret is felújította 120 millió forintból, mivel a térre az önkormányzati cég gazdasági terveiben egy Szajna-parti hangulatot kifejező helyiséget, vélhe-tően egy cukrászdát vizionáltak.

Ez a látomás egy önkormányzati előterjesztésben vált valósággá: Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester decemberben benyújtott előterjesztésében tényleg felbukkant a francia hangulat. Méghozzá egy cukrászati termékeket forgalmazó zuglói kft. képében, amely bérleti jogviszonyát kéri áthelyezni a Thököly út 150. alatti bérleményre.

Az önkormányzati bérleményekkel kapcsolatos szabályozás azonban ezt kizárja. Az előterjesztést három momentumos és egy párbeszédes képviselő sem támogatta, ezek után Horváth Csaba polgármester levette az ügyet a januári testületi ülés napirendjéről.

Kapcsolódó írásaink