Belföld

Nyilatkozatot fogadhat el az Országgyűlés a V4 megalakulásának 30. évfordulójára

A visegrádi négyek fennállásának 30. évfordulója alkalmából az Országgyűlés külügyi bizottsága nyilatkozattervezetet nyújt be a parlamentnek, amelyről éppen azon a napon - február 15-én - döntenek, amikor harmincéves lesz az együttműködés - mondta Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke hétfőn.

Nyilatkozatot fogadhat el az Országgyűlés a V4 megalakulásának 30. évfordulójára
Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő, a visegrádi országok miniszterelnökei
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Kifejtette: a bizottság egyhangúlag hozta meg ezt a döntését, ami azt mutatja, hogy van konszenzusos külpolitikai terület, amely ráadásul nem is mellékes, hiszen a kormány egyik legfontosabb külpolitikai prioritása a visegrádi, illetve közép-európai együttműködés.

A politikus hangsúlyozta: a visegrádi csoportnak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) talán az a legnagyobb erénye, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan olyan rugalmas működési formát tudott fenntartani, amely kiállta az idő próbáját, mert nem intézményesítette túl önmagát és képes volt arra, hogy pragmatikus módon azokra a területekre fókuszáljon, ahol tényleges érdek mutatkozott az együttműködésre.

Közölte: az elkövetkező napokban találkozókra kerül sor a visegrádi államfők, miniszterelnökök és a külügyi bizottságok között is. A magyar parlamenti nyilatkozat elfogadásával egyidejűleg pedig a másik három országban is elfogadhatják ezt a dokumentumot - mondta.

Németh Zsolt kitért arra: a V4 célja a közép-európai építkezés, az euroatlanti integráció támogatása, valamint a közép-európai érdekérvényesítés, és a V4 nem érdekelt az ellentétek mélyítésében.

Megjegyezte: a V4 soros magyar elnöksége júliusban kezdődik.

A bizottság ülésén Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: fontos évfordulót ünnepelnek a napokban, az 1991-ben elindított visegrádi együttműködését. A 30 éves együttműködés létrehozása történelmi szinten is mérhető, bátor tett volt - mondta.

Nem sokkal a kommunizmus bukása után sok terhet cipelt a térség - tette hozzá -, mégis a három ország - Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország - vezetői felismerték, hogy országuk jövője Európában van, és ennek megvalósítása nem megy a nélkül, hogy szoros együttműködést alakítanának ki.

Elmondta: az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, olyan területeken dolgoznak közösen, ahol kialakítható közös álláspont, továbbá politikai háttértől függetlenül tevékenykednek, vagyis az, hogy éppen milyen összetételű egy kormány, nem hátráltathatja az együttműködést. Az is fontos, hogy elkerülték az intézményesülést - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a csoportban az egyéves elnökség jobb kiszámíthatóságot biztosít.

A V4 eredményei között említette a jobb érdekérvényesítést, a jószomszédi kapcsolatok fejlesztését és a gazdasági együttműködés erősödését. Az EU-ban is egyre komolyabban veszik a visegrádiakat - mondta.

Hangsúlyozta: szükség van a V4-re, mert így hatékonyabban tudják megjeleníteni az érdekeiket, bár emiatt vannak időnként megosztási törekvések is velük szemben. Az együttműködés a jövőben még közelebb hozhatja az országokat - vélekedett.

Jerzy Snopek, a V4 elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország budapesti nagykövete emlékeztetett: 1991. február 15-én jött létre a visegrádi csoport. A V4 az elmúlt évtizedekben nemcsak megmaradt, hanem erősödött és fejlődött is - mutatott rá. Hozzátette: nem lehet, hogy csak érdekek fűzzék össze az országokat, hanem fontos, hogy értékek is összekössék őket.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt 30 évben teljesen különböző színezetű kormányok tudtak együttműködni a visegrádi keretben. Ennek oka, hogy a kezdetben vallott alapértékek máig meghatározók, és a formáció kellően rugalmas - vélte.

Balla Mihály (Fidesz), a bizottság alelnöke a társadalmi kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a visegrádi keretek között a politikai együttműködés mellett.

Molnár Gyula (MSZP) szerint jó, hogy annak idején a közös érdekek alapján szövetkezett három közép-európai ország. Ugyanakkor nem jó, ha a V4-et úgy építik fel, mint ha valami más alternatívája lehetne - vélekedett.

Mesterházy Attila (MSZP) elmondta: ha elkezdenék „az asztalra tenni” a konfliktusokat, sokkal nehezebb lenne most az együttműködést ünnepelni. A V4 bizonyos szempontól kiállta az idő próbáját, bizonyos szempontból túlértékelt, de van történelmi küldetése - közölte.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta: az elmúlt években sokat tettek a társadalmi kapcsolatok erősítéséért, hogy a visegrádi együttműködés a mindennapok részévé váljon.

Gurmai Zita (MSZP) szerint egyértelműen sikertörténet indult el 30 évvel ezelőtt a visegrádi csoport megalakításakor.

Kapcsolódó írásaink