Belföld

Karácsonyék megint lyukra futottak a Láncíddal kapcsolatban

Tarlós István egy hete azt nyilatkozta, hogy a főpolgármester és csapata „gyermeteg, triviális szamársággal tereli el a figyelmet a Lánchíd-felújítás anomáliáiról.” A volt főpolgármester felháborodását az váltotta ki, hogy Karácsony Gergely hivatala egy közleményben ismét azt állította, hogy ők bruttó nyolcmilliárd forinttal olcsóbban újítják fel a műemlékhidat, mint elődeik tették volna. Tarlós válaszul azt kérte, hogy az együgyű próbálkozás helyett adják ki a pályázatok közokiratnak minősülő dokumentumait és pillanatok alatt lelepleződik a csalás. A PestiSrácok.hu a hivatalos nyilvántartásból lekérte mindkét eljárás dokumentációját és kiderült: természetesen Tarlósnak van igaza, a 2019. nyári közbeszerzés a Váralagút és a pesti villamos- és közúti alagút teljes felújítását (utóbbi újjáépítését) is tartalmazta, tehát a mostani városvezetés drága és rossz üzletet kötött, amikor a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt.-t más feltételekkel bízta meg a feladattal.

Karácsonyék megint lyukra futottak a Láncíddal kapcsolatban
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

„A Tarlós által indított közbeszerzésen 34 milliárdba került volna a Lánchíd felújítása, most 26 milliárdba kerül, Tarlós 9 év alatt nem újította fel, mi felújítjuk” – áll a Főpolgármesteri Hivatal január 29-i közleményében. Karácsonyék tehát azt állították, hogy Tarlós István volt főpolgármester és csapata drágábban tendereztette a Lánchidat, míg ők most olcsóbban megoldják ezt. 

„Ma már talán csak az hiszi el, aki nagyon akarja. Ha valaki kicsit is koncentrál, tényleg nem kell több hat eleminél, hogy átlássa a konkrét vitatott kérdés lényegét: két, jól elkülöníthető elemből álló projekt költsége nem hasonlítható össze csak az egyik elem költségével. Mondhatta volna a városvezetés, hogy igen, drágább lesz a munka, ezért meg azért, de hogy azt bizonygassa, hogy a drágább a matematikailag olcsóbb, ilyen együgyű kísérlettel még soha nem találkoztam! Mivel a politikai kommunikációban csúsztatni, valótlant állítani, az esetek többségében jogilag nem merít ki semmilyen tényállást, ezért bizonyosra vehető, hogy a begyakorolt ferdítést minden alkalommal el fogják ismételni. Azonban az általuk is, televízióban botor módon meglobogtatott dokumentumot, továbbá a 2019-es ajánlatokat és az azokban konkrétan szereplő részletes vonatkozó adatokat közérdekű adatokként éppenséggel ki lehet kérni, ha valaki kíváncsi rá. Abban esetleg valótlant állítani, tényadatokat letagadni, hamisítani, manipulálni: annak viszont már van tényállása.” - reagált a közleményre Tarlós István.

A PestiSrácok.hu  cikkében kiemeli, bár a Főpolgármesteri Hivatal vádaskodó kommünikéje bruttó összegekről ír, a dokumentumokban mindvégig nettó tételek vannak, így az képezte az összehasonlítás alapját. A BKK Zrt. közbeszerzési eljárásának az elektronikus rendszerben EKR000771412020 számon nyilvántartott eredményét idén január 18-án hirdették ki. Ebben az áll, hogy az A-Híd Zrt. nettó 18,721 milliárd forintért a pályázat győztese:

Karácsonyék koppantak, mint a cserebogár
Karácsonyék koppantak, mint a cserebogár
Fotó: pestisracok.hu

Ugyanebből a dokumentumból kiderül, hogy mi a közbeszerzés tárgya (érdemes figyelmesen végigolvasni a megbízás műszaki tartalmát, az ugyanis kizárólag a Lánchíd felújítását, egyes elemeinek, például a gyalogos járdájának az újjáépítését tartalmazza):

A megbízás műszaki tartalma érdekes, ugyanis kizárólag a Lánchíd felújítását, egyes elemeinek, például a gyalogos járdájának az újjáépítését tartalmazza
A megbízás műszaki tartalma érdekes, ugyanis kizárólag a Lánchíd felújítását, egyes elemeinek, például a gyalogos járdájának az újjáépítését tartalmazza
Fotó: pestisracok.hu

És akkor lássuk a még Tarlós István főpolgármesteri mandátuma idején, 2019. júliusban elindított közbeszerzés eredményét, amelyet már Karácsonyék felügyelete alatt bíráltak el, 2020. január 21-én!  Az okirat EKR000877862019 számon található meg az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. Beszédes egyébként, hogy Tarlósék nyílt, uniós közbeszerzést hirdettek, míg a mostani DK-MSZP-Momentum-koalíció már tárgyalásos eljárást rendelt el, az átláthatóság nagyobb dicsőségére.

Az érvényes ajánlatot tevők
Az érvényes ajánlatot tevők
Fotó: pestisracok.hu

Mint látható, szoros versenyben itt is az A-Híd Zrt. adta a legolcsóbb ajánlatot, nettó 24,643 milliárd forintosat. A mostani városvezetés ezt a pályázatot fedezethiány miatt végül érvénytelennek nyilvánította, hangosan mutogatva a kormányra. Lássuk a Tarlósék által elindított közbeszerzés műszaki tartalmát!

A Tarlósék által elindított közbeszerzés műszaki tartalma
A Tarlósék által elindított közbeszerzés műszaki tartalma
Fotó: pestisracok.hu

Bizony, bizony! A Lánchíd mellett szerepel benne a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítása! Tehát az egyik alma, a másik körte, ráadásul ha Karácsony Gergely főpolgármester és a Gyurcsány Ferenc egyik legközelebbi bizalmasának számító Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter, ma BKK-elnök már egy éve kiválasztja a szívüknek oly kedves A-Híd Zrt.-t (a referenciák hiánya ellenére is), akkor mindössze 5,9 milliárd forint felárért két év alatt elkészült volna a Lánchídhoz szorosan kapcsolódó Váralagút teljes rekonstrukciója és a pesti villamos- és közúti alagút felújítása, ami külön közbeszerzéssel aligha fog beleférni ebbe az összegbe, ráadásul még újabb évekre megbéníthatja majd a Belváros forgalmát.

Érdemes amúgy a Tarlósék által 2019. júliusában kiírt ajánlatkérés részleteibe is belepillantani. Abból látszik, hogy magára a Lánchídra vonatkozó rész műszaki tartalma a régi és az új közbeszerzésben alig változott, pedig 2019 végén óriási hiszti indult egy tanulmány okán, borzalmas, rejtett hibákat emlegetve a hídszerkezetben.

Magára a Lánchídra vonatkozó rész műszaki tartalma a régi és az új közbeszerzésben alig változott
Magára a Lánchídra vonatkozó rész műszaki tartalma a régi és az új közbeszerzésben alig változott
Fotó: pestisracok.hu

Jó kérdés, hogy ha tehát nem merültek fel újabb műszaki elvárások a felújítás kivitelezésével szemben, akkor miért kellett ez az egyéves politikai hecckampány a kormány hibáztatásával, a híd leomlásának rémképével és végül az új közbeszerzéssel?

A válasz valószínűleg a részletekben van elrejtve, hiszen az első közbeszerzés sokkal kedvezőtlenebb feltételeket írt elő a nyertesnek. Bár 2019-ben hangyányival előzve, de a Tüttő Kata baloldali főpolgármester-helyetteshez és volt élettársához közelálló A-Híd Zrt. adta a legolcsóbb ajánlatot, velük kétséges lett volna a szerződéskötés jogszerűsége.

Trükköztek ugyanis a referenciákkal, aminek az lehetett az oka, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányzás óta nem vettek részt az előírthoz hasonló méretű közberuházásban. Ezért a feltételeket az új közbeszerzésben enyhítették és kiszorították a vetélytársak többségét, ráadásul az elnyert megbízási díjból ötmilliárd forintot most előre, „puszira” átutaltak nekik. Minderről a jövőben még biztosan sok szó fog esni,  a lényeg most az, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a cikk elején idézett és papagájszerűen ismételgetett közlése közokiratokkal igazolhatóan hazugság!

Végül nézzünk meg még egy fontos állítást! Karácsony Gergely csapata ugyanis azt állítja, hogy pénzhiány miatt kellett lemondani a  Lánchíd, a Váralagút és a villamos aluljáró együttes felújítását célzó korábbi közbeszerzést, és azért késlekedtek egy évet az újabb eljárással, mert a kormány nem adott több támogatást a célra a megígért hatmilliárd forintnál. A PestiSrácok.hu még tavaly ősszel fordult közérdekű adatigényléssel a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ebből az derült ki, hogy a 2019-es átadás-átvételnél még 212 milliárd forint megtakarítása volt Budapestnek, amiből bőven futotta volna a felújítás állítólag borzalmasan sürgető megkezdésére.

212 milliárd forint megtakarítása volt Budapestnek
212 milliárd forint megtakarítása volt Budapestnek
Fotó: pestisracok.hu

Bár az összehasonlító algebrai írásnak ez sem tárgya, ha már újra elővettük ezt a táblázatot, rögzítsük itt újra: Budapest baloldali vezetése egy éve alatt el is tapsolta a megtakarítás negyedét.

Kapcsolódó írásaink