Belföld

ITM: Most érdemes igazán egyetemre felvételizni

Még egy hétig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételi eljárás és a pontszámítás a tavalyi szabályokhoz képest alapvetően nem változott, alapképzésen és az osztatlan képzési szakokon legalább egy emelt szintű érettségi vizsga megléte az előírás - emlékeztetett Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hozzátette: a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében 2026-ig több mint 1500 milliárd forint hasznosul az egyetemek és a szakképzés fejlesztésében.

ITM: Most érdemes igazán egyetemre felvételizni
2021 és 2026 között 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítésére
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Február 15-e, hétfő éjfélig jelentkezhetnek felsőoktatásba azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzések, felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat. A jelentkezéseket kizárólag a felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül lehet benyújtani, és február 20-ig kell hitelesíteni - emlékeztetett közleményében az ITM.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, de mindegyik kiválasztott képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető. Egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa sorrendbe állítottak közül az első olyanra, amelynél a pontszáma legalább eléri a felvételi ponthatárt. Alapképzésen és az osztatlan képzési szakokon legalább egy emelt szintű érettségi vizsga megléte az elvárás. Kivételt azok a képzések jelentenek, ahol a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, ahogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem szükséges újból érettségit tenniük.

„A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, mindeddig példátlan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon. 2021 és 2026 között az előző ciklushoz képest négyszer több forrás, 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítésére. Az egyetemek a nemzetközi összevetésben is versenyképes, naprakész tudás megosztásával kiszámítható életpályához, biztos foglalkoztatáshoz és jövedelemhez segítik hallgatóikat” - hangsúlyozta Bódis József.

Kapcsolódó írásaink