Belföld

A Jobbik útja Gyurcsánytól Gyurcsányig

Idén januárra összenőtt, ami összetartozik

A Jobbik felemelkedését, térfoglalását és Janus-arcát mutatja be friss elemzésében az Alapjogokért Központ. A Jobbik a baloldalt posztkommunistának és vállalhatatlannak, a baloldal a Jobbikot nácinak, antiszemitának, kirekesztőnek bélyegezte korábban.

A Jobbik útja Gyurcsánytól Gyurcsányig
Így ábrázolta a Fidelitas Jakab Péter és Gyurcsány frigyét
Fotó: MH/Purger Tamás

Ma már ők a „köztársaság pártiak” – olvasható a tanulmányban. A radikális párt 2003 és 2020 között Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig jutott. Ma tehát éppen azokkal fognak össze, akiknek az eltávolítására fogadalmat, esküt tettek egykor.

A Jobbik eredeti célja a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása volt a hatalomból. Ehhez képest nemrég vált véglegessé, hogy a Jobbik közös listán fog szerepelni 2022-ben azokkal a pártokkal, amelyek felszámolására 2003-ban fogadalmat tett. A politikai frigy különlegességét adja, hogy a Demokratikus Koalíciótól a Lehet Más a Politikán át minden baloldali ellenzéki párt a Fidesz fiókszervezeteként aposztrofálta a Jobbikot.

A Vona Gábor által meghirdetett „néppártosodás”, a folyamatos választási vereségek következtében a magukat köztársaságpártinak nevező erők és a Jobbik is felismerte, sem a külön indulás, sem a koordinált jelöltállítás nem vezetett eredményre, csak a teljes összefogás révén van esélyük arra, hogy valódi kihívói legyenek a kormánypártoknak – olvasható az elemzésben.

Ebből a puszta hatalomtechnikai számításból következik mindaz, ami történt: a baloldal amnéziába süllyedt, a Jobbik pedig igyekezett megszabadulni a számára kényes elemektől. Ennek a folyamatnak a végére tett pontot a baloldali ellenzék Jobbikot befogadó, majd azzal összefogó aktusa idén az év elején. Összenőtt, ami összetartozik – szögezik le.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán e téma, illetve Gyurcsány közelgő évértékelője kapcsán egy videóját tett közzé, amelyben Gyurcsány még azt mondta: „Képtelen vagyok megérteni, és képtelen vagyok elfogadni, hogy egy önmagát demokratikusnak mondó párt, hogy a csudába parolázhat a Jobbikkal, ezzel a fasiszta párttal.”

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányi talány

ĀTovábbra sem tudni, hová tűnt a baloldal vezérének a családi cégből kivett közel kétmilliárd forintja, a bukott kormányfő ezidáig nem fűzött kommentárt tavalyi vagyonnyilatkozatához