Belföld

Lopakodó genderideológia a nyíltan egyházellenes polgármester városában

Az összbaloldali támogatású Matkovich Ilona még újságíróként rendszeresen támadta az egyházi ingatlanok visszaadását, és zavarta, hogy „egymást érik a templomok” Vácott

Aláírásgyűjtés indult a CitizenGO petíciós oldalán az ellen, hogy a váci lapból száműzték a helyi újszülöttek nemének feltüntetését. Utánanéztünk: már az önkormányzat honlapján is csak a gyermeke megnevezés szerepel az Anyakönyv rovatban a korábbi lánya vagy fia helyett.

Lopakodó genderideológia a nyíltan egyházellenes polgármester városában
A norvég nagykövet, Trine Skymoen (balra) járt karácsony előtt a polgármesternél, aki azt írta a találkozóról, hogy női politikai vezetőként megélt tapasztalataikról beszélgettek, és szó esett a Norvég Alap lehetőségeiről is
Fotó: Facebook

Már több mint négyezren írták alá a genderideológia váci térnyerése elleni petíciót a CitizenGO online keresztény szervezet oldalán. Az aláírásgyűjtés azért indult, mert sokakat felháborított, hogy az önkormányzati lap, a Váci Napló anyakönyvi híreiből eltűnt az újszülöttek nemének feltüntetése. A petíció felhívásában emlékeztetnek arra is, hogy a város társadalmi kapcsolati tanácsnoka a Labrisz Leszbikus Egyesület Meseország mindenkié című LMBTQ-propagandakiadványát népszerűsítette közösségi oldalán. Felszólítják Matkovich Ilona polgármestert, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Váci Napló anyakönyvi híreiben a lányok újra lányok és a fiúk újra fiúk lehessenek, ne pusztán gyermekek, illetve a váci óvodákban ne lehessen a foglalkozások része az LMBTQ-mesekönyv.

A Vaconline.hu már tavaly június-ban írt az anyakönyvi hírek gendersemlegesítéséről, rámutatva, hogy a volt újságíró, baloldali összefogással polgármesterré lett Matkovich Ilona korábban melegregényt népszerűsített, közismerten elkötelezett támogatója a genederideológiának, és megválasztásakor elsők között egy LMBTQ-szervezet tüntette ki a szimpátiájával. A portál fotókkal is bizonyította, hogy 2019-ben a lapban még a lánya, illetve fia megnevezés szerepelt a helyben születettekről szóló híreknél. Egyébként most már Vác hivatalos honlapján is csupán a gyermeke kifejezés olvasható az anyakönyvben feltüntetettek mellett.

Matkovich Ilona 2018-ban még az LMP országgyűlési képviselőjelöltjeként indult Pest megye 04. választókörzetében, 2019-ben pedig a baloldali összefogás „független” politikusaként lett Vác polgármestere. Ahogy a Vaconline.hu korábban beszámolt róla, saját bevallása szerint fontos motivációt jelentett újságírói munkájában az egyházellenesség, többek közt az egyházi ingatlanok visszaadása miatti felháborodás. Egy interjúban Matkovich arról beszélt, a liberális sajtóban ez olyan téma, amelynek köszönhetően könnyen el tudta helyezni a cikkeit. A Magyar Narancsban számtalan esetben bizonyította ezt. Például 2007-ben azt írta, egykori ingatlanjaihoz az egyház pusztán nosztalgiá-ból ragaszkodik, hiszen azok csupán vizes, romos épületek. Jelezte azt is, zavarja, hogy a püspöki székhelyen, Vácon egymást érik a templomok. Az iskolák egyházi fenntartásba vételét is kitartóan támadta, 2014-ben a „hitetlen” szülők felháborodásáról írt, szerinte az egyházi kézbe adás sok váci család érdekét sértette. A törvény által jogosan visszaszolgáltatott ingatlanok kapcsán úgy fogalmazott, a váci belvárosból „kiebrudalták” a gyerekeket, s úgy vélte, az egyházi gimnáziumok rontják a környező települések tanulóinak iskolaválasztási esélyeit. Erős vallási elkötelezettség és társadalmi igény hiányában menekülnek az állami iskolák valamelyik egyház palástja alá – állította.

Nem csoda, hogy hivatalba lépését követően nem sokkal, miután tavaly februárban egyházi vezetőkkel egyeztetett, Matkovich közösségi oldalán gúnyosan számolt be a munkareggeliről, advent utolsó vasárnapján egy leszbikus párról írt, és az alaptörvény-módosítás kapcsán felvetette, hogyan lehet kereszténységnek hívni a kirekesztést.

Pusztaszabolcs második emberének vallásgyalázó szavai

Csiki Szilárd, Pusztaszabolcs baloldali alpolgármestere nem riadt vissza attól, hogy Szűz Máriát gyalázza az interneten. A Magyar Ateista Mémbázis nevű Facebook-oldalon szólt hozzá egy olyan képhez, amin a Szent Szűz és a gyermek Jézus, valamint egy, az ő alakjukra hasonlító gumióvszer látható. Kommentje szerint: „Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész »vallást« egy félre… miatt.” A botrány nyomán fél szívvel bocsánatot kért a politikus, közölte őt nem zavarja más emberek vallása, de „engedtessék meg, hogy véleményem azért legyen róla (…) amíg engem nem zavar más vallásossága, addig mást ne zavarjon az én ateizmusom” – fogalmazott. Csiki végül lemondott, bár Zsuffa Erzsébet polgármester úgy vélte, emiatt nem kell távoznia a posztjáról.
(VA)

Kapcsolódó írásaink