Belföld

Gyurcsányi talány

Továbbra sem tudni, hová tűnt a baloldal vezérének a családi cégből kivett közel kétmilliárd forintja, a bukott kormányfő ezidáig nem fűzött kommentárt tavalyi vagyonnyilatkozatához

Miközben a DK a jobboldaliak vagyonnyilatkozataival van elfoglalva, a pártelnök ezidáig nem adott arra magyarázatot, hová tűnt a cégéből kivett 1,9 milliárd forint.

Gyurcsányi talány
Újabb és újabb „igazságbeszédek” a parlamentben is
Fotó: MH/Purger Tamás

Továbbra sem tudni, hová tűnt a baloldal első emberének, Gyurcsány Ferencnek a családi cégből kivett közel kétmilliárd forintja, a bukott kormányfő ezidáig nem fűzött kommentárt vagyonnyilatkozatához, pedig a parlament honlapján megtalálható dokumentumokban lévő számok közel sincsenek összhangban. Közismert, a Demokratikus Koalíció (DK) vezéréhez kapcsolódó Altus Portfólió Kft., amelyből a pártelnök évről évre komoly pénzeket vesz ki úgy, hogy közben magánvagyona nem követi le ennek az ütemét. A Gyurcsány család a tizenegy évvel ezelőtti kormányváltást követően kezdett hozzányúlni a családi cégportfólióhoz, ennek következtében az egykor többmilliárdos tőkét felhalmozó Altus mára kiürült. Ahogy az a baloldali pártelnök mostani vagyonnyilatkozatából kitűnik, tavaly több mint 55 millió forintot úgy vont ki a vállalatból, hogy százszázalékos tulajdoni hányadát megtartotta. Egy évvel korábban ez az összeg 238, azt megelőzően 298 millió, négy évvel ezelőtt 228 millió, 2016-ban majd 1,2 milliárd, 2015-ben pedig 58 millió forint volt.

Mindez az Origo cikke szerint azt jelenti, Gyurcsány 2016 óta, azaz az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintot emelt ki az Altusból, kiürítve ezzel saját cégét. Ez az összeg nem kevés, főleg ha hazánk egykori miniszterelnökéről, a bevándorláspárti baloldali tömb – amely a Jobbiktól egészen a saját pártjáig lefedi a politikai palettát – vezetőjéről van szó. Az, hogy hová tűnt az elmúlt években ez a több mint kétmilliárd, arról a mai napig nincs információ. Ugyanakkor a DK-elnök mostani vagyonnyilatkozatában egymilliárd-ötvenmillió forint szerepel, s amennyiben ebből levonjuk Gyurcsány tartozásait (272 millió), úgy a magánvagyona 778 millióra „apad”, ami azért problémás, mert míg öt évvel ezelőtt a hiteleket levonva, az ingatlanokon felül összesen 580 milliót tulajdonolt, addig idén, egy több mint kétmilliárdos osztalékfelvétel után ez az összeg nem éri el a nyolcszázmillió forintot.

Amint arra az Origo cikke is felhívta a figyelmet, a pénzek felszívódására nem ad magyarázatot Gyurcsány mostani vagyonnyilatkozata, mivel e szerint a bukott kormányfő nem vásárolt új ingatlant, nevén maradt a pápai lakás, és – fele részben – a kötcsei nyaraló, adóssága pedig csak a törlesztőkkel csökkent. Tavalyhoz képest az egyedüli érdemi különbséget az jelenti bevallásában, hogy idén a saját nevén nyilvántartott értékpapírok, bankszámlák és követelések meghaladták az egymilliárd forintot. Magyarán: semmi olyan változás nem történt a DK-elnök vagyoni helyzetében, ami magyarázatot adna arra, hová tűntek az Altusból kivett milliárdok. Azzal, hogy a baloldal vezére az elmúlt öt évben „csupán” 198 millió forintos magánvagyon-növekedést tüntetett fel, adódik a kérdés: mégis hová tűnt a családi cégből kivett maradék 1,9 milliárd forint?

Ami biztos, hogy Gyurcsány továbbra is luxuskörülmények között él feleségével, Gyurcsányné Dobrev Klárával a közel ötszáz négyzetméteres rózsadombi villában.

Kapcsolódó írásaink