Belföld

Baranyi és a kis tolvajok

Újabb, hárommillió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság január 26-án Baranyi Krisztina megreformált parkolási rendszere miatt – adta hírül közösségi oldalán a Ferencvárosi Fidesz.

Baranyi és a kis tolvajok
Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere
Fotó: MH/Purger Tamás

Hozzátették: másfél millió forintos büntetés jár azért, mert a parkolóórákhoz szükséges informatikai rendszer beszerzése során jogtalanul mellőzték Baranyiék a közbeszerzési eljárást, továbbá érvénytelenítették a polgármester által kiválasztott cégekkel megkötött szerződéseket is, aminek jogkövetkezményeként további másfél millió forint bírságot szabtak ki. Tavaly szeptemberben már kétmillió forint büntetést kapott az önkormányzat parkolásüzemeltető cége, amiért jogsértő módon folytatták le az eljárást – idézték fel, vagyis már ötmilliós bírságnál jár Baranyi Krisztina parkolási reformja, miközben az informatikai rendszer továbbra sincs megoldva. Felháborítónak tartják, hogy a parkolási rendszert nem tudja szabályosan működtetni a kerületvezetés, ám az idei évre a hatszorosára emelte a lakosság parkolási hozzájárulásának összegét.

A közbeszerzési hatóság lapunk birtokába került határozatában található táblázat adatai szerint a parkolási informatikai rendszerre 2020-ban összesen 25 millió 263 ezer forintot költött el az önkormányzat. Csakhogy a közbeszerzési értékhatár tizenötmillió forint. Tehát egyértelmű, hogy az önkormányzatnak közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatnia.

A dokumentumból kiderül, hogy Baranyiék trükköztek: előbb a május 31-ig tartó időszakra kötöttek szerződést, hogy az értékhatár alatt maradjanak, aztán augusztus 13-án egy újabbat, de szintén közbeszerzés nélkül. „Így a beszerző tulajdonképpen 2020. január 1. napjától kezdődően folyamatos mellőzésben volt egy közfeladat esetében” – áll a határozatban. A döntőbizottság megállapította: a jogsértés különösen súlyos, hiszen „a közpénzek felhasználásának átláthatósága szenvedett csorbát”.

Emlékezetes: Baranyi legfontosabb választási ígéretei között szerepelt a parkolási rendszer átszervezése, amit azzal indokolt, hogy vissza kell szerezni a parkolásüzemeltetést a „tolvajoktól”. Amikor pedig a képviselőtestületi ülésen beterjesztett egy javaslatot a szoftverbeszerzésre, és a fideszes Gyurákovics Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy véletlenül már a majdani nyertes cég neve is szerepel benne, Baranyi úgy reagált, ezek csak „kis tolvajok”.

Kapcsolódó írásaink